Voorpagina Cultuur, Ervaringen

Marrakech Feng Shui again…

Haar geheim nooit ontdekt. Altijd verassend. Nooit verveeld. In 1001 nachten zijn haar verhalen niet te vertellen. Een bruisende stad. Geheimzinnig maar vol waarheden. Verleden, heden en toekomst gaan hand in hand, als kameraden, harmonieus samen. Mysterie, geheimzinnigheid en realiteit vermaken zich prima hier.

Nooit vergeten. Altijd herinnerd, in gedachte en hart. Mijn liefde gekoppeld aan een stad, aan de mensen. Cultuur en gewoontes. Sfeer en omgeving. Mijn afkomst verzegeld. Mijn wortels geworteld. Mijn link gelegd. Mijn Terugkeer in gedachte. Mijn Geheim. Mijn Schat. Mijn liefde. Marrakech…

Afgelopen week heb ik een bezoek gebracht aan Marrakech. Je kan pagina’s vullen met deze stad der steden. Ik zal jullie vertellen over deze roze hoofdstad van het zuiden van Marokko. Het is een hele belevenis. Steeds weer met erg hoge verwachtingen word ik elke keer weer overtroffen. Het kent haar weerga niet in sfeer, kleurrijkheid, charme… de markten, bevolking, geur en zicht. Moskeeën, stadsmuren, koranscholen, brede boulevards, palmbomen, overdekte mediana waar je uren kunt (ver)dwalen.
 
Het is een wir war van Souks (markten), jawel de grootste overdekte markt van Afrika. Een mooie speling van licht, van schaduw, kleur en geuren. In deze doolhof van nauwe bochtige steegjes krijg je een perfecte indruk van wat klassieke kunstnijverheid is.
 
Het warme bloed in de slagaderen leiden naar het kloppend hartje van Marrakech; het beroemde Ja’m Afna plein met haar muzikanten, apen, slangenbezweerders, dansers, tovenaars, waarzegsters, eetkraampjes, verhalenvertellers, jus d’orange kraampjes, muziek, kwakzalvers, prettig gestoorde, roodgeklede waterverkopers en talloze andere activiteiten. Je komt zintuigen te kort, want je wordt echt verwend met al deze traktaties.

Ach.. Dit verhaal kan niet verteld worden, want woorden zijn het gevoel en de beelden niet en ik wil Marrakech geen onrecht aandoen.