Voorpagina Gastarbeiders

Wat wil jij?

Famile Arslan is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Er was eens een man, voor het gemak noemen we hem Ahmet, die het niet zo erg nauw had met het geloof, ongeacht welk geloof dan ook, alleen als het hem uitkwam kon hij gelovig zijn.

Maar Ahmet had wel dromen, zoals iedere man droomde hij van rijkdom, status en mooie vrouwen. Op een dag ontmoet Ahmet een man bij de bushalte. De man is oud en arm, maar op een of andere manier was hij erg voldaan. Hij had gebedskralen in zijn hand en bad. Zij raakten in gesprek.

Ahmet vroeg: "Waarom bent u aan het bidden?" De man: "Ik aanbid mijn God op elk moment. Alles wat ik me gewenst heb, heeft God gegeven. Ik ben zo dankbaar en wil dat te kennen geven door mijn bescheiden manier van aanbidding." "Is het zo dat je God je alles heeft gegeven?", vraagt Ahmet met veel verbazing. De man antwoordt dat God ook Ahmet alles zal geven als hij er oprecht om vraagt. Ahmet gelooft het niet en vraagt om bewijzen waarop de man zegt: "voordat je vandaag gaat slapen, richt je tot God en doe een wens. God heeft nog niemand afgewezen."

Ahmet bidt die nacht tot God en vraagt hem om de wereldse zaken waar elke man naar verlangt, rijkdom, status en mooie vrouwen. Die nacht droomt Ahmet, hij is in een groene omgeving, er komt een man naar hem toe, een man met een baard en een rustgevende stem. Wat Ahmet niet weet is dat de man in zijn droom een engel is. "Ahmet, ik ben gezonden om al je wensen in vervulling te laten gaan. Vraagt en gij zult ontvangen. Wens en het zal werkelijkheid worden. Verlang en het zal gebeuren met één voorwaarde…"

Ahmet die helemaal overweldigd is, weet niet waar hij moet beginnen of hoe hij het moet zeggen. Zijn gedachten, wensen en dromen vermengen zich. Hij wil rijk zijn, huizen bezitten, auto’s, privevliegtuigen, geld, juwelen. Hij wil status, respect, eerbied en gehoorzaamheid. Hij wil mooie vrouwen, tientallen, blonde vrouwen, donkere, lange, dikke, alle vrouwen wil hij beminnen. De engel merkt dat Ahmet in de war raakt en zegt: "Ahmet alle dingen die je wilt, zul je ontvangen, alle wensen zullen in vervulling gaan, alle verlangens zullen werkelijkheid worden maar…. de voorwaarde daarvoor is…" Ahmet valt stil:"Er is een voorwaarde, er is een limiet, zie je wel die God speelt gewoon een spelletje met me", denkt Ahmet.

"De voorwaarde is Ahmet, alles wat je wenst zul je ontvangen, vraag om 10 huizen en gij zult er 10 ontvangen. Vraag om miljoenen en gij zult het ontvangen. Vraag om vrouwen en gij zult zoveel krijgen. Maar alles wat je vraagt en krijgt, zal je buurman (voor het gemak noemen we hem Hoessein) het dubbele ontvangen. Dat is de enige voorwaarde." Ahmet raakt in shock, wat is dit voor onzin, wat een voorwaarde, dat is toch niet zo moeilijk, ja, nee, het is niet moeilijk, ik kan het wel, tuurlijk, het lukt me wel.

De engel met de rustgevende stem vervolgt: "Ahmet, neem de tijd om te denken, je hoeft nu niet te beslissen. Je hebt een week de tijd om te denken over wat je wilt. Maar vergeet niet, Gods macht is onbeperkt en hij zal alles geven maar, Hoessein zal het dubbele ontvangen. Volgende week zal ik je opzoeken en vragen naar je beslissing. Een week kan lang zijn als je een dergelijke beslissing moet nemen. Ahmet weet niet wat hij moet vragen of wat.. maar het vreet aan hem dat Hoessein het dubbele zal ontvangen zonder maar iets voor te doen. Als hij om 100 villa’s vraagt zal Hoessein 200 ontvangen. Vraagt hij om 1 miljard euro dan krijgt Hoessein zomaar 2 miljard. Alles, ook de vrouwen en juwelen zullen het dubbele zijn, Ahmet denkt lang na en voordat de week om is weet hij wat hij gaat vragen.

De nacht van donderdag op vrijdag gaat hij slapen en jawel, weer dezelde omgeving en dezelfde stem. "Ahmet, heb je een besluit genomen, weet je wat je gaat wensen, weet je wat je wilt?" Ahmet kijkt hem heel voldaan aan en antwoordt: "Ja, ik weet het, ik weet wat ik ga vragen." De engel luistert met aandacht. "Ik wens dat u mij een oog ontneemt. De engel kijkt hem verbaasd aan. "Weet je dat zeker Ahmet?", vraagt hij. "Ja", antwoordt Ahmet. "Als u mijn ene oog ontneemt dan verliest Hoessein zijn beide ogen."

Moraal van het verhaal. Ahmet is een man zoals velen onder ons. Dat Ahmet niet heeft geleerd om te delen is een zwakte, maar dat hij zijn medemens niets gunt is triest. Hij kiest ervoor om met één oog door het leven te gaan in plaats van de vele schoonheden die hij kon krijgen. Hij kiest ervoor om iemand die zich van niets bewust is, pijn te doen alleen omdat hij ook zou delen in rijkdom.

Een aantal van ons zal lachen om Ahmet, anderen treuren om Hoessein. Mijn doel was echter om ons een spiegel voor te houden en te kijken naar ons gedrag, zijn we echt zo anders dan Ahmet? 


Famile Arslan (34) is geboren in Turkije en sinds 1975 in Nederland. Nu is ze advocaat en procureur in Den Haag.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie