Voorpagina Politiek

Jezus, Judas en het CDA

Judas bleef lange tijd trouw aan Jezus. Totdat de verleiding van geld hem te groot werd. Het CDA was lange tijd een partij waarbij principes en idealen van menswaardigheidhoog in het vaandel stonden. Totdat ze hun idealen verraadden.

Judas was één van de apostelen van Jezus. Lange tijd bleef hij trouw aan Jezus. Totdat de verleiding van geld hem te groot werd. Hij vergat zijn idealen, maakte een deal met de bad guys en verraadde Jezus. Maar nadat Jezus was opgepakt, begon zijn geweten op te spelen en kreeg hij spijt. Hij besefte dat hij verkeerd had gehandeld en wilde het terugdraaien. Helaas, het was te laat.

Het CDA was lange tijd een partij waarbij principes en idealen van menswaardigheid, tolerantie en zorg voor de zwakkeren hoog in het vaandel stonden. Totdat ze in een vlaag van verwardheid en machtswellust hun idealen verraadden. Het streven naar politieke macht was zelfs zo sterk dat ze een overeenkomst aangingen met de duivel een partij die haaks stond op hun eigen principes en beginselen.

Voorbeelden zijn er te over, veelal beschamend en waar de hypocrisie van afdruipt. Maxime Verhagen is misschien wel het gezicht van de huichelarij van het CDA geworden. Maar het meest aansprekende en treurige is misschien wel het verraad dat Gerd Leers tegen zichzelf pleegde. Als CDA-burgemeester van Maastricht schreef hij smeekbrieven naar Den Haag om asielzoekers (schrijnende gevallen) in Maastricht (naar goed Christelijk gebruik) clementie te verlenen. Een paar jaar later kreeg hij de macht als Minister, maar had hij helaas in ruil daarvoor een ‘pact met de PVV’ gesloten: Het hart was verhard en kende geen plekje meer voor clementie.

Nu ziet het CDA ineens dat ze iets vreselijks verkeerds hebben gedaan. Ze hebben spijt en het moet weer allemaal terug gedraaid worden. Het CDA moet weer ‘Kiezen en Verbinden’. En ze kiezen voor het Radicale Midden! Wat dat ook moge zijn. De vraag is echter of er wel een weg terug is. Wat dat betreft staan ze al op een ‘radicaal midden’: Tussen het verlangen naar hun oorspronkelijke idealen en de realiteit van een coalitie die een symbool is geworden van hun eigen hypocrisie.

Ondanks het verraad, besefte Judas op een bepaald moment wat hij had gedaan en kreeg hij spijt. Hij wilde het terugdraaien, hij hoefde het geld niet meer. Maat helaas, het was te laat. Uiteindelijk belandde hij ergens in het midden tussen schuld en berouw.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van