Voorpagina Opmerkelijk

To do(nor) or not to do(nor)?

Toen ik vernam dat BNN met een nieuw programma kwam onder de naam “De Grote Donorshow” dacht ik in eerste instantie dat het ging om één of ander TV bloedinzamelactie, een 3 dagen durende campagne met als doel genoeg liters bloed te verzamelen om het Georgia Aquarium te vullen. Of iets in die geest. Wat moet je anders doneren? Oh God! Nee, he!? Dat kunnen ze niet maken! Dat is onhumaan! Ziek! Misselijk! Wat zeg ik? Weerzinwekkendheid van de hoogste orde! Toch niet weer zo’n ranzig smakeloos masturbatiemarathon programma a la John de Mol waarbij ditmaal, om de lat van bedorvelijkheid nog hoger te stellen, lesbische stellen een kwakje kado krijgen om zich ermee uit te leven en te bezwangeren? Eej, niet eens zo’n gekke gedachtegang zullen de meesten denken, met als argument dat BNN eerder met programma’s is gekomen zoals “Spuiten en slikken” en “Neuken doe je zo!”. Toen ik er dan eindelijk achter kwam dat het om een nier ging vond ik het eigenlijk reuze meevallen. Ik begon het woord “grote” uit de programmatitel dan ook erg overtrokken te vinden. Want hoe groot is een nier nou? 12 cm? En hoeveel kandidaten dingen er nou mee? 3? Wat is er dan zo groot aan deze show, behalve de commotie die er wereldwijd omheen is ontstaan?

Wanneer je stil staat bij het feit dat de grondlegger van BNN, Bart de Graaff, zelf ook leed aan een nierziekte waaraan hij nu precies vijf jaar geleden is overleden maakt dit de gedachtegang al wat begrijpelijker. Je kunt het vulgair vinden, maar het is niet zomaar een ordinair programma om ordinair te lopen wezen. Kennelijk is er een goed overwogen doel: duidelijk maken dat het nog steeds triest is gesteld met de orgaanwachtlijsten. Misschien ben ik naïef, maar ik ben best bereid om BNN het voordeel van de twijfel te geven en ervan uitgaan dat dit niet alleen om de kijkcijfers draait, dat er ook een nobele intentie achter schuil gaat. Laten we eerlijk zijn, die postercampagnes werken toch allang niet meer? En wanneer ik weer eens een flyer in mijn hand gedrukt krijg van Milli Görüs Hollanda over de islam en orgaandonaties heb ik altijd zo iets van “Jaaahaaa, nu weten we wel dat het van Allah (swt) mag! Moeten jullie nou elk jaar dezelfde saaie lezing organiseren hierover?” BNN is creatief, onconventioneel en het is hun gelukt de hele wereld op zijn kop te zetten. Ze hebben volgens mij alleen niet zo goed nagedacht over de persoon die de nier doneert. Deze dame, Lisa, is ongeneeslijk ziek en lijdt aan kanker. Uitlatingen over dat het eigenlijk medisch onmogelijk is dat iemand ook maar iets aan haar organen zal hebben, zijn al geuit door deskundigen.  

Maar goed, dat zal allemaal wel niet belangrijk zijn in een grote niershow. Bovendien is de presentatie in handen van Patrick Lodiers! Met zijn programma’s zoals “Je zal het maar hebben”  en “Over mijn lijk”  heeft hij toch wel bewezen opvallend goed met dit soort onderwerpen overweg te kunnen. Erg leuk en op een respectvolle manier wist hij tragische verhalen over te brengen op een jonger publiek. Goed. Er is dus een doel, en er is bewijs dat ze de expertise in huis hebben. Wat maakt het nou zo immoreel?…… De kandidaten die zonder hoofdprijs naar huis worden gestuurd. Daar schijnen de meesten over te vallen. Het weg gesmsd te worden. Maar volgens mij symboliseert dit juist heel erg goed de strijd die deze kandidaten in real life aangaan. Het is net een kansspel. Een nier en dus het leven voor de één, betekent géén nier en de dood voor de ander. Maar wanneer dit gegeven ons op deze manier gepresenteerd wordt en wij met onze neus op de harde feiten worden gedrukt door een omroep dan vinden we het ineens immoreel. Dit willen we niet hebben in onze huiskamers. In een liveshow willen we sterren op schaatsen zien, die dan uitglijden en op hun bek gaan. We willen niet zien hoe onmenselijk het is om tot je dood op een wachtlijst te staan. Het is hypocriet gedrag. En het is al helemaal hypocriet wanneer na vanavond blijkt dat het programma veel kijkcijfers heeft gescoord. We gaan ons zelfs afvragen of het wel terecht is dat dit soort programma’s gefinancierd worden van onze belastingcenten. We overwegen zelfs censuur. Wel lopen te zaniken dat het niet kan, maar wel met popcorn op de bank toekijken hoe twee kandidaten teleurgesteld naar huis worden gestuurd met een bloemetje en een handdruk.

Overigens weiger ik te geloven dat de aangemelde kandidaten zich enkel en alleen hebben opgegeven voor de hoofdprijs. Ik denk dat deze kandidaten hun verhaal willen doen, zoals Bart de Graaff dit ook deed. Ze dingen niet (alleen) mee om Lisa’s nier, maar om onze harten en aandacht te winnen voor deze zaak. Zij zijn zich ervan bewust dat ze toch al kansloos zijn en willen koste wat het kost deze problematiek op de agenda zetten. Het is een schreeuw voor alle wachtlijstpatiënten, en of ze die nier nou krijgen of niet. Het staat nu meer dan ooit op de agenda. Zowel in de media, als politiek, maar ook in het dagelijkse leven komt de discussie over orgaandonorschap ter sprake en het zet je aan het denken.

Wie vanavond van de 3 ook wint, ik vind het alle 3 moedige helden. Want ze wisten van te voren wat voor ophef dit zou bezorgen, en zijn er bewust mee doorgegaan. Strijdend voor niet alleen hun gezondheid, maar ook voor toekomstige patienten die met hun naam op de wachtlijsten komen te staan. Zodat zij mogelijk niet zo lang hoeven te wachten.  

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Het programma De Grote Donorshow is vanavond om half negen te zien op Nederland 3.

Update De hele show blijkt een PR Stunt geweest te zijn. De drie nierpatiënten zijn echte patienten die een nier nodig hebben. De terminaal zieke vrouw die een nier zou doneren is gewoon een actrice. Op deze manier wilde BNN het belang en omvang van dit probleem (het tekort aan donoren) weergeven.

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van