Voorpagina Fatwa, Maatschappelijk

Fatwa: Donorshow was Droomshow

De Donorshow van BNN blijkt doorgestoken kaart. Deze show draaide om een terminaal zieke vrouw die publiekelijk moest kiezen uit drie nierpatiënten om een nier te doneren. In de laatste uitzending van deze Donorshow (afgelopen vrijdag) zou de ‘winnaar’ bekend worden gemaakt.

Deze Donorshow blijkt echter een Droomshow te zijn. De terminaal zieke vrouw was een actrice. De nierpatiënten waren wel echte patiënten die hun eigen verhaal deelden met de kijkers.


Foto: ANP

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) noemt de manier waarop BNN aandacht heeft gevraagd voor het tekort aan donoren in Nederland ongepast.

De Nierstichting zegt zelf nooit voor een ‘Idols-achtige context’ te hebben gekozen, maar zegt dat het ‘statement’ van de nierpatiënten ‘op een perfecte manier voor het voetlicht’ is gekomen.

Duitse minister van Volksgezondheid: "Ik vind het macaber en ook echte minachting van de waardigheid van een zieke”. Ze zegt verder blij te zijn dat de wet dergelijke programma’s in Duitsland verbiedt.

BNN hoopt dat elke Nederlander tijdens en na de uitzending een donorformulier invult en daarmee levens gaat  redden.

JIJ?

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!