Voorpagina Spiritualiteit

Moet God er zijn?

De aanwezigheid van God is noodzakelijk. Deze stelling is al te vaak behandeld in de islamitische filosofie. Het onderwerp heet voor de kenners Wadjibul Wajud (het noodzakelijk aanwezig zijn) en is op de dag van vandaag een ‘hot item’ binnen de wereld van de diepdenkers. De meeste theologen en filosofen zullen het erover eens zijn dat God oneindig en volmaakt is. Maar wat een leuk discussiepunt is, is de vraag: Als God oneindig en volmaakt is, hoe kan Hij dan doelgericht handelen?

Volgens Spinoza (1632-1677) zit hier een tegenstrijdigheid in. Als God oneindig en volmaakt is dan kan het volgende gesteld worden:

1. God moet overal zijn en alles moet op de een of andere manier in God zijn. Want als God oneindige substantie is, kan er geen andere substantie zijn dan Hij.

2. God moet uit noodzaak handelen en niet uit keuze. Dus kan Hij niet doelgericht handelen. Want doelgericht handelen duidt op een noodzakelijk gemis aan iets. Als God iets mist, kan Hij niet volmaakt zijn.

Spinoza’s bedoeling was niet het ondermijnen van God als de Oneindige, maar het ondermijnen van het idee van God als een eigenzinnige, op een doelgerichte oorzaak van de wereld. Netals Descartes geloofde Spinoza dat God moet bestaan, omdat zijn wezen het bestaan insluit.

Hoe denken jullie hierover? Is God gewoon een aanwezigheid die alles insluit, maar verder heeft Hij de Schepping niet gepland en overwogen? Of is dit hele leven wel uitgestippeld en is Hij wel iemand die keuzes maakt?