Voorpagina Islam, Recensies

Muhammad, The Last Prophet

Eindelijk heb ik dan de animatie film over het leven van de Profeet Muhammad (vzmh) gezien. Al een aantal jaren geleden was er sprake van dat deze tekenfilm zou uitkomen, maar door 9/11 had het een beetje vertraging opgelopen. Maar ik was er wel nieuwsgierig naar, want hoe zouden ze het gemaakt hebben? Het uiterlijk van de Profeet mag immers niet afgebeeld worden.

Gelukkig hebben we tegenwoordig Youtube waar we terecht kunnen met onze video verzoekjes. En sinds kort staat daar dus ook deze animatiefilm. De film is ‘directed by Richard Rich, written by Brian Nissen, music by William Kidd and released by Badr International’. Tevens is het goedgekeurd door de Al Azhar instituut in Cairo. Naast de Amerikaanse inbreng in de productie, zijn ook de stemmen van de karakters Amerikaans. Dat geeft wel een grappig effect, aangezien je in Amerikaanse films Arabieren gewend bent met een zwaar en vreemd accent of gebroken Engels. En nu hoor je de Arabische karakters in de 7de eeuw in even vreemde Amerikaanse accent spreken.

Wat de film zelf betreft, is het eigenlijk het verhaal van de Profeet in een notendop en op een hele simpele manier uitgebeeld. Een echte tekenfilm dus, met de ‘bad-guys’ met echte bad-guy karakteristieken en uiterlijkheden en lieve kleine meisjes met lieve kleine piep stemmetjes. Omdat de Profeet niet getekend mag worden, laat de maker de scènes waarin hij betrokken is, zien vanuit het perspectief van de Profeet zelf.

Op zich is het wel leuk gemaakt, zeker gezien de beperkingen die de maker had en het geeft je wel enigszins een beeld van het leven van Profeet. Maar het is soms wel heel erg een tekenfilm, dus te simpel en meer een aaneenschakeling van gebeurtenissen dan een echte film. Aan de andere kant is het waarschijnlijk ook niet de bedoeling geweest van de makers om een hele diepgaande en gedetailleerde film te maken.

See it yourself..

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van