Voorpagina Algemeen

Wat ik had willen zeggen

‘Lieve Theo,

Ik schrijf je deze brief omdat ik ook nog wat had willen zeggen. Vraag me niet waarom ik met deze? aanhef begin… je blijkt zo op de voorpagina van de volkskrant te komen.

Je werd op een kille novemberochtend vermoord.

Een week later werd je gecremeerd en ik was er niet. Ik had er zo graag bij willen zijn. Ik had je willen toespreken. Ik had je willen zeggen wat ik (en met mij vele anderen) vonden van jou en je uitspraken. Ik had je willen zeggen dat je precies wist wat je zei en wat de impact van je woorden was. Ik had op die 9de november tegen de aanwezigen willen zeggen dat ik de dreiging van jouw uitlatingen heel goed aanvoelde.

Noemenswaardig is hetgeen Balkenende zei in zijn toespraak: “Laten we steeds weer uitspreken: geweld is niet de weg, aanzetten tot haat biedt geen oplossing, discriminatie helpt niemand verder.” Jammer dat je tekortschoot. Ik denk dat die woorden van Balkenende niet als lof voor jou bedoeld moesten worden, maar eerder als een wijze les.

– Jouw moord was niet zomaar een moord…. nee, met deze moord stierf ook een stukje vrijheid van meningsuiting uit.

In een Islamitische School werd daarentegen ‘maar’ een ruit kapot geslagen met een molotov cocktail door een stelletje kwajongens. Dat was geen aanslag tegen vrijheid van overtuiging of een rascistische daad. De burgemeester aldaar wilde daarbij niet even vermelden dat de muren beklad waren met ‘kutmarrokanen’, ‘White Power’, etc…

– Jouw moord was niet zomaar een moord… nee, deze moord raakte heel Nederland en iedereen?voelde zich bedreigd. Het was vanzelfsprekend het gevolg van de Islam, die je als ‘equivalent aan terrorisme’ beschouwde.

Aan de andere kant is het veroordelen van een hele grote minderheid in Nederland tot terroristen geen opzetten tot haat, maar de mening die zijn vrije wil heeft.

Jammer, erg jammer… Hoe je de vrijheid van meningsuiting tot het hoogste hebt verheven. Volgens Hirsi Ali staat de Islam het vrije woord in de weg. Als je mij vraagt of dat zo is,?zeg ik volmondig JA! De Islam keurt de vrijheid van meningsuiting, zoals jij dat deed, af.

Gek he? Wat zijn wij een achterlijke stelletje moslims? Dat we in het huidige beschaafde Westen nog steeds waarde hechten aan en respect hebben voor andermans levensovertuiging. Nee, dat moeten we achterlaten in onze barbaarse landen. Dit is de beschaafde wereld, waarin het openlijk uitschelden van een ander noodzakelijk is om een mening te onderbouwen.

Laat ik je even vertellen wat ik vind van jouw manier van mening uiten.?Eigenlijk mogen de extremisten Hirsi Ali en Wilders zich ook aangesproken voelen, maar goed…. nu sta jij even in het middelpunt.

Het is gewoon te gek voor woorden dat er in een samenleving als die van Nederland – of zoals zij zichzelf beschouwt – de mening bovenaan staat. Het gaat allemaal om wat ‘iemand vindt’ en niet om ‘hoe het is’. Je kan je mening niet over iets uiten als jij de feiten niet voor jezelf op een rijtje hebt. Helaas, helaas… die moeite wilde je niet nemen.