Voorpagina Gastarbeiders, Islamic Finance

Islamic finance : De eerste 100 dagen uit 2008

Nordien Chalhi is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

“Over the course of 2008 it is projected that the Islamic banking industry will increase in size by 20%”

“The world’s 100 largest Islamic banks have outpaced conventional banks with an annual asset growth rate of 26.7 per cent”, according to a new study"

“The incredible growth of Islamic finance is set to continue this year and beyond as an increasingly dynamic market characterised by landmark deals and bold strategies”


"The Islamic finance industry is going to be huge in the next five to 10 years"

Harvard Business Review : “Sharia compliant banking is booming”

“Islamic finance is gaining importance in non-Muslim nations”

“Islamic finance Market continuing to grow”, says Moody’s

“Halal finance is as important as halal meat”

Hierbij volgt een update van de ontwikkelingen van de eerste 100 dagen uit 2008 omtrent Islamic finance. Maar wat betekent Islamic finance ook al weer?

Persbureau Reuters geeft hier een omschrijving van Islamic finance en de belangrijkste feiten. De Islamic finance Outlook 2008 van S&P is online beschikbaar met artikelen, samenvattingen en onderzoek omtrent Islamic finance in diverse landen.

Aston Martin, het automerk bekend van de James Bond films, is door Investment Dar & Adeem Investments gekocht via een sharia-compliant financiering.

(08 februari was de aankoop via “Murabaha” afgerond, waar o.a. een Nederlander (Harvey Hoogakker) aan heeft meegeholpen)

– Twee internationaal erkende organisaties zijn een samenwerkingsverband aangegaan om risico’s van Islamitische financiële (I.F.) producten te kunnen beheersen. Eind 2008 zal het certificaat Risicomanagement voor I.F. instellingen gelanceerd worden.

– Het Engelse instituut CIMA (Chartered Institute of Management Accountants) heeft een opleidingskwalificatie in islamitische financieringen gelanceerd.

– Financiële instellingen, in een coöperatieve vorm, zijn het best geschikt om te voldoen aan de discipline om financiële transacties in overeenstemming te brengen met het Islamitische recht, aldus een onderzoeker van WOCCU.

– Neem kennis van het Islamitisch bankieren in Turkije (4), Indonesië(3) en Pakistan(6) dat wordt vergeleken met Maleisië(12). Het stuk is onlangs geschreven door de Belg Paul Wouters.

Azië

Indonesië/Duitsland
Allianz biedt als 1e internationale verzekeraar microverzekeringen aan, die toegestaan zijn binnen de Islamitische wetgeving (takaful).

Malediven
Islamic finance specialisten kunnen hun hart ophalen want binnenkort is het mogelijk om in een zeer bijzondere omgeving te werken. De eilanden groep Malediven zijn bezig om Islamitisch bankieren mogelijk te maken.

China
Hong Kong wil als internationaal financieel centrum aantrekkelijk blijven en gaat er alles aan doen om op Islamic finance gebied te concurreren met Maleisië. Dit blijkt uit de seminar van 15 Januari 2008 georganiseerd door de monetaire autoriteit en IFSB. En de Midden-Oosten tour van de Minister van Financiën met een sterke focus op “Islamic banking services”. Tot slot blijkt dit ook door het versoepelen van de visa voorwaarden. De grootste uitdaging zit hem in het ontwikkelen van een structuur om het vertrouwen te winnen van diegene, die hun beleggingen strikt via islamitische principes in Hong Kong willen laten lopen. (bijv. het ontwikkelen v/e wet als juridische grondslag voor een Islamitische bank)

Afrika
Er zijn al ruim 37 Islamitisch financiële instellingen aanwezig in Afrika maar volgens Moody’s bezit het Afrikaanse continent een enorm marktpotentieel. Als Islamic finance daar aanslaat

Europa
European Islamic Investment Bank is de beste Islamitische bank van Europa, volgens de lezers van Islamic finance news.

Hierbij een overzicht van alle winnaars per categorie en per regio. Neem daarna nog een kijkje wie de best gemaakte deals per product op hun naam hebben staan.
Best overall Islamic Bank : Kuwait Finance House, heeft onlangs een vestiging in Marokko geopend.

Euromoney heeft ook een verkiezing gehouden waarbij Islamic finance awards zijn uitgereikt. KPMG is verkozen tot beste firma in het verlenen van islamitische accountants- en adviesdiensten. Hierbij een volledig overzicht van alle winnaars per categorie en per regio.

Zwitserland
De Nationale bank van Kuwait is van plan om een Islamitisch Private bank op te richten in Zwitserland.

Engeland
Men is nog bezig met het verkrijgen van een vergunning maar inmiddels is duidelijk geworden dat rond 1 mei 2008 de eerste Islamitische verzekeringsmaatschappij in Engeland actief is. Hierbij de website van BIIH met hun visie op verzekeringen (takaful).

België
– Sinds januari 2008 biedt Fortis in België het ‘Fortis B Fix 2008 Islamic Index 1’ aan. (prospectus in PDF: deel 1 & 2). Een beleggingsproduct dat, volgens Fortis, expliciet rekening houdt met de Islamitisch wetgeving. Echter geven sharia geleerden op internet aan dat dit product niet halal is en dat er een aantal zaken ontbreken om sharia compliant te zijn. (bijvoorbeeld dat er geen Sharia Board is opgesteld)

Nederland (of met een Nederlands tintje)
-De Islamitische Ontwikkelingsbank (IDB) zal Suriname nog meer financiële hulp aanbieden. Het doel van de IDB is om de welvaart en welzijn van lidstaten te vergroten. Zij zijn ruim in 55 landen vertegenwoordigd.

– “Minister Bos van Financiën loopt behoorlijk achter de feiten aan met zijn plannen om Amsterdam op te stoten tot een internationaal centrum voor islamitisch bankieren. Die slag is al gewonnen door Londen” aldus FEM Business. Zie ook Islamitisch bankieren, NL-UK (0-1).

– Op 22 januari 2008 heeft Barclays drie islamitisch (sharia-compliant) financiële producten op de Amsterdamse Effectenbeurs geïntroduceerd. Zogenoemde Exchange Traded Funds. Deze indexaandelen zijn gewoon te koop via je bank alhoewel ik denk dat dit soort producten voornamelijk voor de institutionele beleggers zijn ontwikkeld. Ik ben benieuwd of er lezers zijn die dit product hebben gekocht.

– Onderzoekers van de AFM en DNB komen binnenkort met een studie “Islamitisch financieren & toezicht: Een verkennende analyse”.

Tot slot heeft het Amsterdamse advocatenkantoor Loyens & Loeff een Islamic finance praktijk opgezet met een Islamic finance team van ongeveer 25 specialisten dat als gevolg van de groei van Islamic finance flink zal worden uitgebreid.

Nog meer weten over islamitische financiële dienstverlening? Vul dan je emailadres in voor een gratis wekelijkse nieuwsbrief.


Nordien Chalhi is student Financial Services Management en oprichter van de portal Islamic-finance.startpagina.nl. Hij is tevens werkzaam als adviseur bij een financiële instelling.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie