Voorpagina Gastarbeiders, Islamic Finance

Islamic Finance goes global

Nordien Chalhi is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Volgens schattingen groeit de Islamic finance markt (islamitisch beleggen/verzekeren/ bankieren, halal-hypotheek) wereldwijd jaarlijks nog steeds met minimaal 15 %. De waarde van alle Islamic finance (I.F.) producten tezamen worden geschat op ongeveer € 500 Miljard. Men verwacht dat in 2015 de helft van alle moslims in de wereld gebruik gaat maken van Islamitische banken. Op dit moment komen de meeste marktpartijen uit Bahrein, Dubai, Engeland, Indonesië, Maleisië, Pakistan en de Verenigde Staten.

Wereldwijd is de vraag naar I.F. producten groter dan het aanbod. Interessant om te zien, is dat over het algemeen I.F. producten in de wereld worden afgenomen door niet-moslims. Vooral in Indonesië zijn Chinese zakenlui de grootste groep klanten van een Islamitische bank.

Er worden steeds meer Sharia-compliant (islamitisch toegestane) indexen opgezet door kredietbeoordelaars zoals Standard & Poors. Hoe zo’n index wordt vastgesteld kun je hier lezen. De kredietwaardigheid van I.F. instellingen wordt beoordeeld. Dit is alweer de zestiende index. We kunnen concluderen dat de Islamic finance markt dus steeds groter en groter wordt.

Steeds meer grote multinationale ondernemingen & overheden willen gebruik maken van of gebruiken reeds I.F. producten om hun investeringen te kunnen financieren. Bijvoorbeeld: Airbus, SABIC, de Duitse provincie Sachsen-Anhalt en EnergyMixx.

Totdat er faillissementen volgen, blijft het uiteraard moeilijk inschatten hoeveel risico je als belegger van innovatieve I.F. producten loopt.

De grootste knelpunten zijn op dit moment:

 • Het enorme tekort aan bankiers met kennis van Islamic finance. Verschillende instellingen hebben hierdoor de handen ineen geslagen.
 • Salarissen van de I.F. specialisten stijgen enorm. Maleisië ondervindt een uittocht van Islamitische bankiers richting het Midden-Oosten.
 • De verschillende rechtsscholen en de daarmee gepaard gaande verschillende interpretaties van de sharia, waar financiële producten aan moeten voldoen. Standaardisatie is gewenst.
 • Gevaar van schandalen door fraude en verduistering of het gevaar dat bijvoorbeeld Islamitische banken toch handelen conform het “gewone” bankieren.

Recente ontwikkelingen uit verschillende werelddelen

VS/Canada

 • Het 1e Sharia-compliant beleggingsfonds in Canada is een feit.
 • In Canada zijn er 2 aanvragen ingediend tot de oprichting van een Islamitische bank.
 • De Wall Street Journal organiseert in november een conferentie over Islamitische & ethische financieringen. In New York vindt eind oktober “Islamic Finance in North America” plaats.
 • Het aanbod van I.F.-producten in de VS is aanwezig echter de vraag is groter dan het aanbod

Japan/China

 • Japan Bank for International Cooperation is bezig met uitwisseling van kennis en informatie met onder andere Pakistan en Maleisië op het gebied van Islamic finance.
 • Aangezien Hongkong nog steeds gezien wil worden als een belangrijk financieel centrum, gaan zij op zoek naar mogelijkheden om Islamitisch financiële producten aan te bieden. “Islamic Finance moet deel gaan uit maken van het assortiment”, aldus de Minister van Financiën John Tsang.

Afrika

 • Verschillende conferences in oktober en november worden in Zuid-Afrika, Johannesburg gehouden.
 • Noord-Afrika beleeft een langzame groei omtrent Islamic finance.

Europa

Verschillende Islamitische banken uit het Midden-Oosten zullen de komende jaren hun diensten willen gaan verlenen in Europa. Samenwerkingsverbanden worden nu al gesloten. Het blijft een uitdaging om in niet-islamitische landen, sharia-compliant financiële producten te ontwikkelen.

Duitsland

Aangezien er veel belangstelling in Europa bestaat voor Islamic Finance zal er in december in Frankfurt een conferentie gehouden worden over o.a. de implementatie van Islamitische financiële dienstverlening. Deze wordt georganiseerd door de oudste financiële organisatie ter wereld. De Bank of International Settlements (BIS).

Italië

Volgens de vereniging van Italiaanse banken zal eind 2008 de 1e Islamitisch bank in Italië geopend worden.

Schotland

Barclays wil in het voorjaar van 2008 verschillende I.F.-producten voor verschillende soorten welgestelde klanten in Schotland gaan aanbieden.

Frankrijk

Er leven 2 miljoen Moslims in the UK terwijl er 5 miljoen in Frankrijk leven. De vraag is dus niet of er ooit een Islamitische bank in Frankrijk zal komen, maar wanneer?

Engeland

 • Londen blijft flinke stappen nemen in de ontwikkeling van een Islamitisch financieel centrum. Onder andere via de ontwikkeling van een nieuw belasting raamwerk voor Islamitische beleggingen, de in juli 2007 opgezette klankbord groep en een onderzoek of de overheid zelf I.F. producten kan uitgeven.
 • De 1e onafhankelijke Islamitische verzekeringsmaatschappij in Londen is een feit geworden.

België

Vanuit Brussel wordt met de komst van de denktank CEREI het ontwikkelen van financieringen (volgens de Islamitische wetgeving) onder de aandacht gebracht.

Nederland (of nieuws met een Nederlands tintje)

 • In Engeland is er een 2e Islamitische bedrijvenbank opgericht (wholesale investment banking). Met, ja, wel een Nederlander als één van de directeuren: Mr. Frank Vermeulen.
 • Veel mensen denken dat als moslims in Nederland hun eigenheden willen vasthouden of benadrukken, dit volgens deze mensen zal leiden tot moslims die zich vervreemden van de samenleving in plaats van deel uit te zullen maken van deze samenleving.
  De gemeente Amsterdam toont het tegendeel aan en geeft aan niemand te willen buitensluiten. Het College van B&W in Amsterdam heeft in september, door middel van een brief, bij het Rijk aangedrongen op het zo snel mogelijk realiseren van Islamitisch bankieren in Nederland.
 • Standard & Poors heeft een nieuwe Midden-Oosten Manager met kennis van Islamic Finance. Een Nederlander: Jan Willem Plantagie.
 • Tot slot moeten we afwachten of Nederland in het 3e Millennium een spil gaat worden van het Islamitisch bankieren.

Dit was het voor nu. Nog steeds hongerig? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de wereld van Islamic Finance?

Lees ook eerder verschenen stukken over Islamic Finance.


Nordien Chalhi is student Financial Services Management en oprichter van de portal Islamic-finance.startpagina.nl. Hij is tevens werkzaam als adviseur bij een financiële instelling.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie