Voorpagina Gastarbeiders

D-day nadert…

Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl en momenteel in Marokko i.v.m. de verkiezingen.

“Naar ‘Voyageurs’ (reizigers)”, klonk het uit mijn mond. De taxichauffeur keek mij verbaasd aan. “Zomaar Voyageurs, zonder voorvoegsel zonder uitleg? Je bedoelt natuurlijk Casa Voyageurs?”

We konden er allebei om lachen. In de haast en nog in shock, van het verval wat ik die middag gedurende mijn wandeling door een van de belangrijkste straten van Casablanca had gezien, brabbelde ik maar wat, ervan uitgaande dat de man achter het stuur het toch wel zou verstaan en hij geen zin had om te praten. Het tegenoverstelde gebeurde en daar maakte ik dankbaar gebruik van! “Wat vind je van de verkiezingen en alle heisa eromheen?”, vroeg ik hem. Dit keer keek hij mij onderzoekend aan. “Ik wil er niets mee te maken hebben!” antwoordde hij. Hij ging door: “Verkiezing in, verkiezing uit. Stem in, stem uit en wat verandert er? De straten worden vuiler, de prijzen hoger! Waarom zou ik dan moeite doen om mijn stem uit te brengen terwijl het land alleen maar in groter verval raakt?!”

Mij kreeg hij in ieder geval stil. Ergens vond ik dat hij wel een beetje gelijk had. Er verandert wel wat in positieve richting, maar vooral in een grote stad als Casablanca met veel armoede en krottenwijken is daar weinig van te merken. “Waarom straf je iedereen dan en niet alleen degenen die al lange tijd aan de macht zijn?! Je kunt toch ook je stem op de oppositie uitbrengen en hen een kans geven?” antwoordde ik. Weer die onderzoekende blik. Het was alsof hij bang was alles tegen me te zeggen! “Om eerlijk te zijn, ik heb sympathie voor het PJD. Ik denk dat zij de toekomst van Marokko zijn! Maar nee, probeer mij niet te overtuigen. Ik ga toch niet stemmen, ben bang om teleurgesteld te worden. Ik voel me namelijk verantwoordelijk voor mijn stem.”

Inmiddels waren we op mijn bestemming aangekomen. Casa Voyageurs, zo heet het treinstation dat vlakbij mijn hotel ligt. Ik bedankte hem voor het gesprek, betaalde en stapte uit. Het frappante is dat hij me bedankte voor mijn adviezen. Ik voelde me op dat moment net dat spotje op de Marokkaanse televisie wat mensen uitnodigt om te gaan stemmen.

Inmiddels had ik besloten om in de vroege ochtend van de woensdag de trein richting Tanger te pakken om mijn ouders te bezoeken en de sfeer van de verkiezingen te proeven in de snelst groeiende stad van Marokko. Het is altijd weer spannend wie er bij je in de coupé komt zitten en gelukkig kwamen er mensen met wie we gesprekken konden hebben over van alles en nog wat. Ook hier is het vertrouwen in de politiek erg afwezig, doch hoopte deze mensen dat het PJD, het voorbeeld van de PJD in Turkije (AKP) zou volgen.In het Arabisch dragen ze namelijk dezelfde naam.

Voor de mensen die vragen hebben over deze partij kunnen allereerst hun website bezoeken. Een erg interessant en kritisch stuk over deze partij in Tanger door Elsevier (PDF). Mijn mening over deze partij zal ik in mijn volgende stuk vermelden na de uitslag, deze is namelijk alles behalve objectief.

"Kennen ze in Marokko geen peilingen(die aan het publiek bekend worden gemaakt)?"

Het probleem is dat Marokkanen erg moeilijk te peilen zijn. De enkele peilingen die er zijn, zijn niet erg betrouwbaar. Toch wijzen ze allemaal op een grote winst van het PJD.

"De beste analyse van Marokkaanse verkiezingen die ik ooit heb gehoord is van de Marokkaanse cabaretier Ahmad Senoussi (Artiesten naam Bziz) (…) Hij (…) stelde dat de Marokkaanse verkiezingen net zo werkten als een gokkast. De kiezer is altijd de verliezer, de eigenaar ( Koning) en de uitbater ( politieke partijen) altijd de winnaars. (…)"

Betreft de bovenstaande opmerking van Mohammed: gelukkig dat Bziz deze uitspraak een jaar of vijftien geleden heeft gedaan. Op dat moment was ik het zeker met hem eens maar in de tussentijd is er erg veel veranderd. Er is meer verandering nodig en dat is vooral de mentaliteit van de mensen. Zo worden er nog steeds volop stemmen gekocht ondanks dat daar een grote straf op staat en dat is een grote smet op het democratisch proces. Daar kunnen zelfs de internationale waarnemers die voor het eerst in Marokko aanwezig zijn niets tegen doen.

D-day nadert, is het spannend of niet…


Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel is hij voorzitter van Academica Islamica, een organisatie die streeft naar een volwaardige positie van Islam en moslims in Nederland.

Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.

Lees andere stukken van