Voorpagina Gastarbeiders, Politiek

Greate Pier, een echte held

Mohammed Benzakour is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Nederland kent heerlijke streken. Ik was een paar dagen in Friesland en het fijne is dat van een afstand de dingen soms plotseling glashelder worden. Zo ontdekte ik dat een heldenstatus vandaag een fluitje van een cent is.

Een oersimpele formule: schreeuw dat je afvallige bent, lok agressie en bedreigingen uit door van de hoogste daken de domste en grofste beledigingen te strooien richting gelovigen en hun profeten, laat je vervolgens beveiligen, noem iedereen, vooral je partijleider, die zegt ‘moet dat nou zo?’ een lafbek, stel een Vrijheid-Petitie op, trommel een waslijst sympathiserende rechts-conservatieve Allahhatende BN’ers op – en de buit is binnen.

Eeuwige roem met als kroon je heimelijke droomwens: Kamerlid met een salaris van een dikke ton plus riante onkostenvergoedingen en wachtgelden. Je onkunde, incompetentie en lage geestesvermogens worden voor lief genomen want je bent immers ‘slachtoffer’. De status van ‘Held in een Gevaarlijke, Fundamentalistische Wereld’ staat gebeiteld en de wereld ligt aan je voeten.

Enfin. Ik was dus in Friesland en verbleef onder meer in het schattige, petieterige dorpje Kimswerd dat 600 inwoners herbergt. Het dorpje kent één café, Vernoemd naar de gelijknamige grote, oersterke vrijheidstrijder die met een klein boerenlegertje Friesland wist te beschermen tegen de machtige Hollanders en Saksen. Vijanden hakte hij de kop af met een zwaard van 2,25 meter en 6 kilo.

Dit café, zo vertelden de enige twee stamgasten mij, was vroeger elke avond propvol. Nu komt er haast geen kip meer. Omdat sinds de euro bier en wijn onbetaalbaar zijn geworden voor Kimswerders. Het café, met aan de muur het eenzame, legendarische zwaard van Greate Pier, gaat dus binnenkort dicht.

Het is de tragiek van deze tijd. Nephelden komen op, echte helden verdwijnen.  

Reageren? Mohammed@ad.nl


Mohammed Benzakour is publicist. In 2005 kreeg hij de vredesprijs voor Journalistiek toegekend en in 2001 won hij de Zilveren Zebra. Tevens is hij schrijver van het boek Osama’s Grot en lijstduwer bij de Partij voor de Dieren.

Mohammed Benzakour is publicist en columnist. Voor meer informatie: www.benzakour.nl

Lees andere stukken van