Ik ben nu een klein weekje terug uit Turkije en ik heb nog nooit zoveel moeite gehad om aan Nederland te wennen. Het lijkt wel alsof ik de omgeving en mensen moet herontdekken. Je wordt niet bijna van je sokken gereden, er zijn geen gekken die om de haverklap gevaarlijke inhaalmanoeuvres doen, wisselend weer (twee dagen warm weer, een week regen), niks op t.v., terugswitchten naar het Nederlands, plat uitzicht, iedereen steekt weer een meter boven me uit en de kranten staan weer zoals gewoonlijk bomvol met nieuws over moslims.
Normaal gesproken ben ik dolgelukkig dat ik na een lange maand weer terug mag naar Nederland, maar dat enthousiasme was ver te zoeken dit jaar. Het rondreizen en de spanning van de verkiezingen was zo leuk om mee te mogen maken, dat het des te vervelender was om Turkije vaarwel te zeggen. Misschien was dat ook wel omdat mij een keer niet de hele tijd werd gevraagd wat ik nu van die en die persoon vind, wat ik van die andere situatie vind, hoe ik daar als moslima tegenover sta en me vervolgens moet verdedigen of simpelweg de vraag of het nu niet heel erg warm is met die hoofddoek.
Het is niet alleen vakantie, omdat je tijdelijk bent verlost van school, werk en alle verantwoordelijkheden daarnaast. Je bent ook even weg van die hele sfeer die gecreëerd wordt rond moslims. Hoe langer ik in Nederland blijf hoe pessimistischer ik word van alles wat om me heen gebeurt en verstrikt raak in tamelijk onbelangrijke onderwerpen, want hier geldt wie het hardst schreeuwt krijgt het meest aandacht. In dat opzicht is het goed om in een ander land te verblijven en te beseffen dat onderwerpen waar sommigen in Nederland obsessief mee bezig zijn, nauwelijks van belang zijn of op een andere manier worden bekeken. Dat geeft je een geheel nieuw inzicht waardoor je de zaak kunt relativeren en alles eens goed op een rijtje kunt zetten. Bovendien zijn er op globaal niveau veel interessantere discussies waar we indirect ook mee te maken hebben als Nederlanders.
In het buitenland is het verleidelijk om alles te vergelijken met Nederland en je te bedenken dat je het toch echt goed hebt daar. Kom je eenmaal terug dan lijk je opnieuw meegezogen te worden met de klaagcultuur en begin je na twee weken alweer met iedereen mee te klagen over de meest onzinnige dingen. Die drukmakerij om onzin wil ik nu eens langzaam af gaan leren. Misschien dat dan mijn door onzin vertroebelde brein eindelijk weer wat helderder wordt.
Ik heb daarom nu ook even vakantie genomen in mijn hoofd en gevoelens wat het nieuws betreft. Echt nieuws is het ook al niet meer. Het is allemaal hetzelfde alleen de naam, plaats en hoofdrolspelers verschillen zo nu en dan. Hoe meer ik er als Nederlandse afstand van neem en het als ‘buitenstaander’ probeer te bekijken, hoe hypocrieter bepaalde issues op me overkomen. Zoals een Britse tegen me zei: “Waar jullie Nederlanders zich af en toe wel niet druk over maken! Haha, word je daar nou niet ontzettend moe en gek van?” Ik lachte mee als een boer met kiespijn. “Haha ja, je hebt gelijk… eigenlijk… ergens.
13 Reacties op "Have a break"
” Kom je eenmaal terug dan lijk je opnieuw meegezogen te worden met de klaagcultuur en begin je na twee weken alweer met iedereen mee te klagen over de meest onzinnige dingen. ”
Je artikel is van begin tot eind geklaag. Misschien moet je accepteren dat deze eigenschap ook een onderdeel is van jou en niet alleen van de Nederlandse cultuur.
Soms is afstand nemen een toverwoord
Wat een klaagzang.
Nederlanders kunnen het ook niet helpen dat enige criminele frustraten deze zomer weer wat homo’s in elkaar getimmerd hebben en ex-moslim met zijn vriendin hebben aangerand.
Ik kwam weer eens even hier op dit forum kijken, omdat ik zo hoopte dat er juist vanuit deze moslimhoek eens hevig uitgevaren zou worden tegen dat soort molestaties, die ons land aan het verzieken zijn.
Nee jij, bent daar niet verantwoordelijk voor, maar dat wil niet zeggen dat je je mond niet open kunt doen. Jullie stem is wel heel belangrijk.
In een volslagen utopisch beeld heeft niemand “last” van elkander en laat iedereen elkaar in zijn waarde.
Wij zijn in Nederland, maar ook in Turkije, Israel, Syrie of de V.S. ver van dit utopische beeld verwijderd…
De uitspraak “leef en laat leven” zou door ons allemaal eens goed in de praktijk gebracht moeten worden.
Dan waren discussies over “wat moslims nu vinden van.. ” en klaagliederen over de nederlandse samenleving ook niet langer nodig.
Ik hoop alleen zeer dat eenieder begrijpt tot dit twee kanten op werkt..
@fjord:
Je krijgt je zin lekker niet!!
Erdogan wat gaat hij doen hmmm? vertel suzan wat zei hij?
hoi suzan
ik irriteer me soms ook aan het nieuws maar… bekijk het eens van de positieve kant
misschien zijn de mensen die al die standaard vragen aan je stellen wel oprecht ge-interesseerd
ze weten alleen niet dat jij diezelfde vraag al honderd keer hebt gehad
wat een gezeur, ik zou zeggen klaag niet zo, en scheur je mond open over de homohaat door extreme moslims.
verrek dat gezeur is inderdaad echt
nederlands !!! en dan realiseer ik mij nu
dat veel mensen die hier niet geboren zijn ook al aardig meedoen met die zeur cultuur….als je hier lang genoeg woont..
dan ga je meedoen..Wauw..eigenlijk ben je dan goed geintegreerd…..
iets om toe te voegen aan de inburgeringscursus: zeuren en zeiken??????
haha
Ook gezien dat in Turkije niet zo’n dwingende hoofddoekencultuur is?
Mij stoort je slachtoffergedrag én dat je niet solidair bent met niet hoofddoekdragende vrouwen hier én dat je vanzelfsprekende vragen over je hoofddoek niet accepteert. Op het moment dat mannen óók hoofddoeken moeten dragen geloof ik pas dat vrouwen niet gediscrimineerd worden.
Ik heb in Turkije weinig vrouwen met hoofdoekjes gezien. In de prive sfeer
Natuurlijk is het soms vervelend dat mensen telkens dezelfde vragen stellen. Ik werk zelf voor een ontwikkelingsorganisatie en moet ook te pas en te onpas verklaren ‘wat er fout gaat in Afrika’. Ook als ik daar geen zin in heb. Maar mensen zijn nieuwsgierig en oprecht geinteresseerd. Koester dat en wees blij dat sommige mensen zelf nog dingen willen uitvinden en in gesprek willen gaan in plaats van klakkeloos aannemen wat in de media staat.
Is klagen echt Nederlands? Of gewoon menselijk? Ik vind het eigenlijk wel goed dat je opkomt voor jezelf en je irriteert aan dingen die niet gaan zoals wenselijk is. Misschien heb ik meer recht om te klagen omdat ik meer verschillen zie. Als vroeger iemand op het station een praat je wilde maken, dan begon hij of zij over het weer. Ik ben nu 14 jaar moslim en de meeste praatjes die sindsdien met me gemaakt zijn hebben sinds ik een hoofddoek draag te maken met dat kledingstuk. En soms heb ik daar gewoon geen zin in.
Ik ben gewoon ik, hoe ik mij ook kleed. Ben je geinteresseerd in mij, vraag dan naar mij, en niet naar het stuk stof op mijn hoofd. Natuurlijk zou ik er ook voor kunnen kiezen geen hoofddoek te dragen, dat is een persoonlijke keus. Te pas en te onpas ter verantwoording geroepen worden voor daden van zogenaamde geloofsgenoten en te pas en te onpas moeten uitleggen wat je wel en niet wenst te dragen is dat niet! Ik vraag mensen op het station toch ook niet waarom zij zich niet duidelijker stelling nemen tegen alle misstanden in de wereld die door niet-moslims veroozaakt worden? Of waarom ze die dag nu net die broek aan hebben? Verder: als mensen willen dat wij eens ophouden met klagen over deze dingen, moeten zij maar zorgen dat er over dit soort dingen niets meer te klagen is. Dan beloof ik voortaan weer uitsluitend te klagen over het weer.