Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Moslim v/h Jaar, Politiek

NOVA nabeschouwing

Gisteren was er weer eens een debat op NOVA dat het gevolg was van een publicatie die weinig zeggends was. Hetzelfde zagen we ook terug toen de anonieme publiicatie verscheen dat de helft van de Quran maar verscheurd moest worden. Zulke uitspraken zijn ‘leuk’, dan draaien alle media weer op volle toeren in komkommertijd.

Het grappige is dat ik had bepaald dat op Wijblijvenhier.nl hier niets over zou komen te staan… uiteindelijk kwam toch het artikel van Imam van Bommel en zit je zelf op tv, en nu komt er weer een artikel bij. Ik zal niet per se schrijven over de uitspraak van Wilders, maar over de discussie die zich voordeed.

Voor de uitzending begon, zei de discussieleider tegen mij dat ik de Islamitische tegenhanger was van Ehsan Jami. “Dat ben ik niet, dan lijkt het alsof ik ex-moslims geen veiligheid toewens”. Daarop vroeg hij serieus en verbaasd: “En je bent nu wel moslim?” Dus ik moest hem uitleggen dat ik hem en andere ex-moslims alle veiligheid toewens, waar ik ook van geniet en in dat opzicht hem succes wens met zijn groepje in oprichting, maar dat ik het zeker niet eens ben met zijn manier van… Dat wat betreft Ehsan.

Ik zag dat de arabist een Quran bij zich had waar hij leuk in had gemarkeerd en had geschrjeven. Ik heb bewust niet willen ingaan op de theologische kant van die passages die de arabist noemde. Ik gaf in het begin al aan dat het erg van belang is dat we er rekening mee moeten houden waar, wanneer en waarom een Vers of Hoofdstuk uit de Quran is geopenbaard. Dan verschilt Wilders wezenijk niet veel van moslimradicalen… beiden houden geen enkele rekening met de context. Het heeft geen zin om dit voor honderdduizenden mensen te bespreken, die daar niets over weten. Ook de arabist en ik weten niet van elke vers wat de gehele context is.

Waarom dat zo onhandg is, konden jullie merken toen de discussieleider mij vroeg om dat dan toch maar uit te leggen over de afvalligen. Een antwoord geven in een tv-programma waar je weinig tijd hebt, is nooit genoeg om dit soort complexe theologische onderwerpen uit te leggen. Daar zou je een hele lezing over moeten houden. Daarom begrijp ik ook best de reactie dat het onduidelijk overkwam en dat het leek alsof elk Islamitisch land alle afvalligen mag uitmoorden. Het zal het weer erg kort houden:

Ik heb de situatie geschetst waarin dat ooit gedaan werd. Neem dan de vergelijking met de Tweede Wereloorlog en stel dat de moslims Nederland waren en de niet-mosims Duitsland. De afvalligen toen waren de overlopers, landverraders en collaborateurs van de Tweede Wereldoorlog… In die context kwam die straf en in slechts die context geldt deze. Dat is mijn standpunt.

Willen we de ware toon van de Islam over andere religies begrijpen, dan is het interessant het volgende eens te lezen (Mijn eigen vrije vertaling):

Allah (swt) vroeg de Profeet (vzmh) dit zeggen tegen mensen die de Islam niet accepteerden: En ik aanbid niet jullie goden en noch aanbidden jullie mijn God. Jullie geloof voor jullie en mijn geloof voor mij. (109: 4-6)

Allah (swt) tegen de Profeet (vzmh): Blijft u hun waarschuwen/inlichten, u bent er als waarschuwer/boodschapper. U bent er niet om ze te dwingen. (88: 21-22)

Er is geen dwang in de religie, ongetwijfeld is leiding en dwalng (het goede en slechte pad) helder (2: 256)

Allah (swt) zegt tegen de moslims: Als jullie God het had gewild, had Hij zeker alle mensen die op aarde leven gelovigen gemaakt. (Als Hij de mensen niet onder dwang tot gelovigen heeft gemaakt) waarom zouden jullie dan dwang uitoefenen, opdat zij gelovigen worden? (10: 99)

En zo kan ik nog erg lang doorgaan. Je mag goden van andere gelovigen niet uitschelden (6: 108), ga altijd op een vreedzame en “mooie” manier in gesprek (16: 125), etc…

Maar goed, uiteindelijk was een theologische discussie niet nodig op tv met honderdduizenden kijkers. De uitspraak ging over het verbieden van de Quran. Het is dan zaak om te kijken hoe we daarop zouden moeten reageren. Waar willen we met zowel moslims als andere Nederlanders heen met deze samenleving en hoe kunnen we dat realiseren. Vallen we massaal in de val van de leuzen of houden we het hoofd koel en laten ons niet gek maken. Uiteindelijk zijn wij degenen die bepalen wat voor samenleving Nederland is/wordt.