Voorpagina Maatschappelijk

Islamilicious!

Het is vandaag alweer acht jaar geleden dat ook ik voor de hijaab/hoofddoek koos. Hoewel het voor sommige als een symbool wordt gezien van onderdrukking en tirannie, symboliseert het voor mij vooral mijn liefde voor de Islam, Allah (swt), de Profeet (vzmh), de Koran, mijn godsdienstgenoten en de Nederlandse Grondwet. De Nederlandse Grondwet? Laat ik het zo zeggen, als ik acht jaar geleden niet het vertrouwen had in Nederland om mij te accepteren voor wie ik ben en waar ik in geloof, had ik me er misschien nooit aan durven wagen. Gelukkig heb ik geen negatieve gevolgen ondervonden aan het dragen ervan. Woonachtig in een stad die 177 verschillende nationaliteiten rijk is, schijnbaar een unicum in de wereld, ben ik van mening dat die hoofddoek ook zeker mijn gevoel van vrijheid vertegenwoordigd. Het zichtbaar en kenbaar maken van mijn godsdienstvrijheid is mijn grondwettelijk recht en daarom ervaar ik het ook als mijn plicht om deze vrijheid te respecteren en er zelfs van te houden.

Wat is er veranderd in die acht jaar? Voornamelijk de verschuivende reactie van “Ja, maar jij bent natuurlijk helemaal niet zo” naar “Hey, wat vind jij eigenlijk van ex-moslims en homo’s?”. Dat vind ik een treurige ontwikkeling. Het is spijtig en pijnlijk om te ervaren dat je ineens niet meer vanzelfsprekend okay bent, maar dat er argwaan heerst vanwege je godsdienst. Sterker nog: in die vraagstelling lijkt het wel alsof deze godsdienst openlijk geaccepteerd is als berucht en omstreden. Juist omdat de Grondwet mij beschermt in mijn doen en laten, hoop ik dat elke staatsburger zich ook zo beschermd voelt. Ik respecteer die grondwet, niet alleen vanwege mijn eigen hachje maar ook voor hen die anders geloven, niet geloven, soms geloven of een andere seksuele voorkeur op na houden.

In een aflevering van Zomergasten stelde Joris Luyendijk zijn gast  Hany Abu-Assad  de vraag waarom moslims niet protesteren tegen alle terroristische Bin Laden’s en Bin Lady’s die de islamitische wereld rijk is. Het zou volgens hem een broodnodig positief geluid te horen geven aan hen die de Islam nu onnodig vrezen. Hoe meer participanten, hoe overtuigender. Hany vond dit een belachelijk voorstel. Protest doe je als je onrecht wordt aangedaan en niet om jezelf te bewijzen als nationale staatsburger. Maar wordt ons moslims dan geen onrecht aangedaan door alle negatieve aannames en bevooroordelingen? En wordt ons geen onrecht aangedaan door alle gestoorde debielen die het zo nodig vinden om homo’s en ex-moslims in elkaar te timmeren in een volledig demoscratisch land? Protesteren we alleen tegen niet-moslims wanneer we ons niet vrij genoeg meer voelen, maar niet tegen moslims die ervoor zorgen dat die vrijheid ingeperkt wordt? Het klinkt gek om een dergelijk protest te organiseren, maar dan surf ik hier en daar wat rond op het Internet en kom ik op sites waarbij joden ook protesteren tegen het beleid van Israël. Niet alleen dat, ze doen dit in hoop niet over dezelfde kam geschoren te worden als de zionistische joden die de Palestijnen onderdrukken.

Een positieve campagne voeren en mensen informeren ten goede van de Islam vind ik niet eens zo een gek idee dan. Het is in ieder geval altijd beter dan in een slachtofferrol te kruipen en je "chronisch" zielig voelen omdat de media je nu weer belabberd heeft afgeschilderd. Het is beter dan pissig reageren op niet-moslims wanneer ze je voor de 100ste keer vragen waarom je eigenlijk een hoofddoek draagt, waarom je geen water mag drinken tijdens het vasten en wanneer je nou eens eindelijk uitgehuwelijkt wordt aan je neef in Marokko omdat je al veel te lang single bent. Misschien moet er wel een ultrahip positief initiatief komen waarbij moslims in flowerpowerkleding de Dam op wandelen met Peace-spandoeken in de handen en iedereen een roosje overhandigen. Nee, ik ben niet cynisch, wat meer ingetogen mag natuurlijk ook. In ieder geval denk ik wel dat het hoog tijd is voor een tegengeluid en niet een provocerend geluid. Misschien ben ik ook wel in het verkeerde jaar geboren, had ik verwekt moeten worden in de jaren ’50 zodat ik in de jaren ’70 John Lennon als mijn favoriete Beatle had kunnen benoemen en pamfletten met “War is over, if you want it” kunnen verspreiden. Hoe dan ook, ik gooi het hier lekker in de groep.

Salaam, shalom, vrede en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van