We gooien het roer wat betreft inburgering weer helemaal om. De kwaliteit van de inburgeringscursussen is veels te laag en men schiet er niks mee op. Na het volgen van de cursus heeft meer dan de helft van de cursisten nog steeds een te laag taalniveau. Men weet dan bijvoorbeeld wel het verschil tussen ‘boven’ en ‘benden’ en ‘links’ en ‘rechts’ en men kan misschien nog net brood kopen bij de Turkse bakker om de hoek, maar veel verder kom je er niet mee.
Met de huidige inburgeringsmethodes maak je dus geen enkele kans op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er natuurlijk wachtlijsten voor deze cursussen, dus al zou je er meteen aan willen beginnen, dan zal je toch geduld moeten hebben en nog even ongeburgerd rond blijven hangen. Orkaan Rita kwam, zag, maakte veel kabaal en liet een rommeltje achter. Het was veel show, veel drama, maar dus niet echt realistisch beleid. De nieuwe minister Vogelaar gaat het weer helemaal anders doen en komt met haar ‘Deltaplan Inburgering’. Hierin is kwaliteit van de cursussen belangrijker dan het aantal deelnemers en wordt de inburgering direct gekoppeld aan een baan, stage of vrijwilligerswerk.
Maar misschien is het belangrijkste nog wel dat de toon verandert; niet de strenge en denigrerende juf, maar de begripvolle en motiverende juf. De inburgeraar (vaak een oude gastarbeider die hard heeft gewerkt voor dit land) wordt niet meer gezien als een zondebok voor alle problemen, die flink moet betalen om te integreren in de maatschappij. Misschien realiseert men wel dat het niet alleen de schuld van de nieuwkomers en oudkomers is, maar dat ook de overheid niet altijd hun best heeft gedaan om deze groep in de maatschappij te betrekken.
Wat dat betreft zie ik hetzelfde nu bij onze Oost-Europese arbeiders. Natuurlijk altijd handig voor ‘al uw klusjes aan huis en tuin’, maar hier in Rotterdam en Schiedam zie ik ze weer allemaal heel gezellig in één buurt bij elkaar wonen en waarschijnlijk nog niet in het bezit van een mooie taalcertificaat. Ik hoop dat zij wel beter begeleid worden dan de ‘oude gastarbeiders’ en niet over een aantal jaren de nieuwe zondebokken worden.
De overheid zal dus meer moeten doen dan alleen maar verplicht stellen en daarna toekijken. De kwaliteit van de cursussen gaat dus omhoog, het beleid wordt wat realistischer en meer toepasbaar in de maatschappij en de verantwoordelijkheid wordt gedeeld tussen de overheid en de inburgeraar. Of dit wél tot succes gaat leiden, zal de toekomst uitwijzen, maar het is in ieder geval een wat positiever en meer motiverend beleid. En het is uiteindelijk toch de toon die de muziek maakt.
6 Reacties op "Inburgering versie 2.0"
Ik denk dat het inderdaad beter moet. Het verhaal dat veel mensen de taal nog niet spreken omdat ze tot nu toe niet aan een cursus wilden berust immers niet op waarheid. Al jaren gaan nieuwkomers voor, waardoor oudkomers onderaan op wachtlijsten bleven staan. Zo heb ik me verbaasd over het feit dat mijn Turkse buurvrouw dit jaar enthousiast begon aan de cursus waarvoor zij al sinds 1990 ingeschreven stond. Zij dacht Nederlands te gaan leren en zo haar kinderen goed te kunnen begeleiden bij dingen voor school, maar dat pakte anders uit: de kinderen zijn al bijna klaar met school en kunnen mama dus helpen met haar huiswerk. Maar ondertussen heeft de maatschappij wel haar mond vol verwijten richting deze oudkomers die nogsteeds de taal niet spreken. Schandalig.
Het lijkt mij wel goed inburgering te koppelen aan participatie zodat je ook iets kan doen met de verworven taal. Dat vind ik daarom een goed aspect van de plannen van Vogelaar. Ik vrees echter dat het nogal vrijblijvend wordt.
#3 Mo
Breda? Da’s dan dubbel integreren voor jou, Brabo Mo.
Eenerzijds als blijkt dat het beleid van Verdonk niet werkt dat moet jij veranderen van beleid. Anderzijds als blijkt dat mensen die al tientalen jaren (ook voor Verdonk) geen fatsoenlijk Nederlands spraken, kun jij je ten zeerste afvragen of ze nu wel gaan. Het lijkt mij daarom een goed idee om de deze ideeen te combineren. De cursusist betaald een deel en de overheid, gemeente of landelijke. Zo toont de cursist zelf zijn motivatie en daadwerkelijke wil om Nederlands te leren en helpt de overheid, de vaak niet rijke cursist om toch de cursus te halen.
En misschien moet het verplicht gesteld worden. Het verhoogt niet alleen de kans op werk maar ook de contacten met school, winkels,dokter,tandarst,verzekeringen, banken en noem maar op loopt vele malen makelijker.
Ik heb zelf bij een verzekeraar gewerkt had vaak allochtone(jonge)kinderen aan de telefoon die voor hun ouders belden om even het eea te regelen. Ik kon ze dan niet helpen omdat de kinderen niet gemachtigd waren op de rekening en moest ze naar kantoor sturen.
Als een van de ouders goed Nederlands had gesproken was dat niet nodig geweest.
Wat is het doel van een inburgeringcursus? Uit een van de boeken van mijn vrouw:
De inburgeringscursus wordt gegeven om nieuwkomers vertrouwd te maken met de Nederlandse samenleving. Dat is toch aardig niet waar? Is het de taak van de Nederlandse overheid om niet Nederlandse immigranten geschikt te maken voor het arbeidsproces? Waarom eigenlijk? Als je zo graag in den vreemden aan het werk wil dan is het toch je eigen verantwoordelijkheid om te voldoen aan de vereiste kwalificaties?
Beste Amna, waarom heeft je buurvrouw niet zelf het initiatief genomen om de taal te leren? Er zijn legio mogelijkheden om dat te doen. Ze is hier toch zelf heen gekomen? Als jij ooit nog eens naar een vreemd land emigreert, ga je dan ook zitten wachten tot de overheid je een cursus aanbied?
Ik vind het niet goed dat de verantwoordelijkheid in deze primair bij de overheid wordt neergelegd, je hebt als immigrant zelf een verantwoordelijkheid.
Vriendelijke groeten,
Herman
#Herman, “Ik vind het niet goed dat de verantwoordelijkheid in deze primair bij de overheid wordt neergelegd, je hebt als immigrant zelf een verantwoordelijkheid”.
Ja zeker daar heb je gelijk in maar als deze verantwoordelijkheid niet genomen wordt dan zal je toch als overheid in moeten grijpen. Ik hoorde hier laatst nog iemand in een openbaar debat het woord nemen en de amsterdamse nederlanders in het publiek riepen “we verstaan je niet, leer nederlands”. Nu klinkt dat misschien bot maar ik vind het ook wel terecht omdat deze meneer al minstens 20 jaar in nederland is en zich overal opwerpt als vertegenwoordiger van zijn achterban. Dat kan niet als je de nederlandse taal niet machtig bent.