Voorpagina Politiek

Turkije heeft een nieuwe president!

Het heeft even geduurd, maar Abdullah Gul is dan tot president van Turkije gekozen! In de derde stemronde heeft hij uiteindelijk een meerderheid van de stemmen behaald om de elfde president van de Turkse republiek te worden.

Na de verkiezingen van 22 juli werd het duidelijk dat het volk, de AKP indirect in haar voordacht van Gul als presidentskandidaat steunt en de weg was vrijgemaakt om Gul opnieuw kandidaat te stellen. Dat hij gekozen zou worden tot president was meer dan duidelijk, alleen nog een kwestie van tijd. Toch heeft hij het de eerste twee stemrondes, waar hij een meerderheid van 367 stemmen moest krijgen, niet gehaald. Hij bleef steken op 341 stemmen, doordat de seculiere oppositie hem niet heeft gesteund. Wel kreeg hij steun van de onafhankelijken, waaronder Koerden. Tijdens de derde ronde hoefde hij alleen maar 276 stemmen te behalen en dat is vandaag ook gelukt.

De crisis die in mei was ontstaan, doordat seculier Turkije er niet mee eens was dat Gul president gekozen zou worden, resulteerde in vervroegde verkiezingen met een winnende AKP tot gevolg. Het volk liet daarmee zien niet gediend te zijn van bemoeienis door het leger en koos voor democratie. Toch wist het leger na de verkiezingen nog een paar keer te vermelden dat ze de hoeders zijn van de seculiere staat. Nu met Gul als president, laten ze het weer niet ongemerkt voorbij gaan dat Gul moet oppassen. De linkse oppositie, de seculiere CHP, heeft aangekondigd een rouwperiode in te lassen. Hun nachtmerrie dat een vrouw met hoofddoek het presidentieel paleis zal binnentreden, is nu waarheid geworden.

Gul heeft ook dit keer laten weten het seculiere karakter van de Turkse staat te handhaven en een president te zijn van alle Turken. De AKP heeft de afgelopen vijf jaar wel bewezen dat het seculiere karakter van Turkije gehandhaafd is gebleven.
Turkije heeft na een lange tijd van onzekerheid eindelijk een nieuwe regering en president en gaat er weer een volle vijf jaar ertegenaan om het land verder te hervormen. Hoe die vijf jaar verder gaan verlopen, is een grote vraag, maar dat de absolute macht van seculier Turkije hiermee definitief is afgenomen en er een andere wind gaat waaien, is zeker. Nu maar hopen dat iedereen ongeacht uiterlijk weer mag studeren en werken.