Voorpagina Ervaringen

Een beetje bluffen met beleid

Soms spreek je af met een paar broeders en beland je in onvoorziene situaties, zoals gisteravond. Nietsvermoedend kwam ik thuis na een dagje lanterfanten in combinatie met boos worden op mijn ouwe ontrouwe computer. Oeps! Helemaal vergeten: ik had nog een afspraak in de avond staan om naar de film te gaan. Nu probeer ik zo goed mogelijk om afspraken in te plannen rond gebedstijden, om zo min mogelijk gebeden te missen of later in te moeten halen. Dit is iets dat soms beter lukt dan anders en gisteravond was weer zo’n staaltje verkeerde timing. De film zou rond 21.00 beginnen in Amsterdam Zuid-Oost en ik wist niet zo goed of er een moskee of gebedsruimte daar in de buurt was. In alle hectiek rond de vergeten afspraak had ik er eigenlijk ook helemaal niet meer aan gedacht.

Gelukkig was ik met een stel praktische vrienden: de een had al thuis gebeden, de ander was onderweg en had nog een gebed in te halen. Deze laatste begon alvast in de bioscoophal in een hoekje naast de x-box merchandising te bidden. Enigszins geamuseerd maar vooral met veel respect keek ik toe hoe deze broeder temidden van alle heisa en lawaai rustig en geconcentreerd aan zijn gebed ging. Ik bedacht dat het eigenlijk veel makkelijker is om moslim te zijn dan mensen soms denken – soms moet je gewoon een beetje bluffen met beleid en je eigen ding doen, (zonder mensen lastig te vallen natuurlijk).

Nadat we de kaartjes hadden opgehaald liepen we over het plein tussen de bioscoop en de Arena. De film zou bijna beginnen maar het was ook al weer tijd voor het avondgebed. We zochten een hoekje op het plein op zodat een van onze broeders kon zitten, omdat die door zijn rug was gegaan. We besloten ons gebed in de buitenlucht te doen voordat The Simpsons Movie zou beginnen. Nu was het nooit onze bedoeling om wat voor fitna (maatschappelijke onrust) te veroorzaken dan ook, maar ik wilde hier toch de hoop uitspreken dat die mevrouw of meneer die de hoek om kwamen lopen niet te erg geschrokken waren, toen wij met een ferm Allahoe Akbar het gebed openden. (Het kan namelijk nog wel eens verrassende resultaten hebben, dat bidden in het openbaar).

Daarnaast wilde ik ook nog even kwijt dat de Simpsonsfilm erg de moeite waard was, al was het alleen maar om de vloeiende skateboardscene waarin Barts pielemans ook nog een kleine, kleine bijrol heeft. Maar ook Arnie Schwarzenegger als President is potentieel legendarisch: vooral wanneer hij, als antwoord op een beslissing die hij moet nemen naar aanleiding van wat beleidsstukken, de Bushiaanse woorden uitspreekt: "I have been elected to lllead, not rrrread!".

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van