Voorpagina Ervaringen, Islam

Memento Mori / Carpe Diem

Tijdens je normale leven en bezigheden van alledag word je af en toe herinnerd aan de dood, de enige zekerheid die je hebt in het leven. Vooral als je nog jong, gezond, vrij en gelukkig bent, vergeet je al heel gauw dat het allemaal niet voor eeuwig is. Ik werd er deze week toevallig een aantal malen aan herinnerd, door o.a. de dood van de 22-jarige voetballer Puerta van Sevilla. Daarnaast heb ik in mijn werk als apotheker natuurlijk veel te maken met ziekte en dood, waardoor je toch automatisch meer waarde gaat hechten aan wat je hebt.

Niets is vanzelfsprekend in het leven en daarom is het tonen van dankbaarheid aan God (o.a. door het gebed) een ontzettend belangrijk punt in de Islam. De ‘mindstate’ van de moslim hoort te zijn: Het maakt niet uit in welke situatie je zit, in plaats van te treuren en te klagen over alles wat je niet hebt, wees liever dankbaar voor wat je wél hebt. Het zorgt ervoor dat je ver verwijderd blijft van hebzucht, egoïsme en jaloezie.

De Profeet Muhammed vzmh zei:

“ Weet de waarde van 5 zaken voordat 5 andere zaken je overkomen: Het leven voor de dood, gezondheid voor ziekte, vrije tijd voor drukte, jeugd voor ouderdom en welvaart voor armoede.”

Maar het is niet alleen maar Memento Mori (“Gedenk te sterven”) in de Islam. God heeft zoveel mooie dingen op deze wereld gecreëerd waar je van kan genieten (zoals de Tandoori Chicken zometeen), dat het zonde is om dat niet te doen. Carpe Diem (“Pluk de dag”) is dus zeker even belangrijk in de Islam. Het gaat er om dat je een goede balans vindt tussen beiden. Zoals de Profeet vzmh zei:

“Werk/leef voor deze wereld, alsof je voor eeuwig te leven hebt en werk voor het leven hierna, alsof je morgen zal sterven”

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van