Voorpagina Opmerkelijk

Muslims in Space

Moslims zijn niet altijd even gemakkelijk. Lange gesprekken met de baas over een ruimte om het gebed te kunnen verrichten, arrestaties omdat moslims zich weer even traditioneel moesten reinigen in de trein (hoe durven ze) en zelfs een speciale halal-treindienst voor moslims van de NS (had echt niet gehoeven)…

Door de bescheiden expansiedrift van de moslims zijn er steeds meer issues… en waar problemen zijn, zijn oplossingen. Neem nu het volgende: U bent een succesvolle moslim in Maleisië en u gaat heel toevallig binnenkort de ruimte in. Hoe doet u dat in Allah’s naam? Dat doe je dus zo! (.doc bestand)

Jaja, Sheikh Muszaphar Shukor (een Maleisische chirurg) gaat binnenkort naar het International Space Station en hij is voorzien van alles. Naast zijn tandenborstel met spacepasta heeft hij een handleiding hoe te bidden, vasten en (niet geheel onhandig) begraven te worden in de ruimte.

"A Guideline of Performing Ibadah (aanbidding) at International Space Station (ISS) is prepared by Department of Islamic Development Malaysia (JAKIM) as a reference for Muslim astronaut in performing ibadah at the ISS. With this guideline, Muslim astronaut is aspired to be focusing on their research at space and at the same time performing their obligations as a Muslim. Other than that, it also guide on how to fulfill the ‘al-maqasid al-syariah’ in any situation."

Zo hoeft hij bijvoorbeeld niet moeilijk te doen om naar Mekka te bidden, hij kan zich gewoon richten tot Mother Earth (als mogelijk). Hij kan de gebedstijden aanhouden van plaats van lancering (in dit geval Kazakstan) en mocht hij het niet overleven, dan wordt hij begraven in de ruimte (als terugsturen van het lichaam niet mogelijk is).

Uiteraard begrijpen wij hier op de redactie dat u nog met vele vragen zit. Wij zijn dus bezig om een wat volledigere handleiding samen te stellen om bijvoorbeeld de volgende vragen te beantwoorden:

  • Hoe verricht ik het vrijdagsgebed?
  • En als er geen moskee in de buurt is?
  • Hoe bakken we koekjes voor het Suikerfeest?
  • En wat als mama niet mee is?
  • En wat als er geen winkel in de buurt is?
  • Hoe slacht ik een schaap in de ruimte?

Mocht u nog meer vragen hebben (of antwoorden), laat ons dat dan even weten. Dank.