Voorpagina Ervaringen

Terug van weggeweest

Hola amigos! Ik ben terug van mijn tamelijk lange uitstapje naar de costa’s van Spanje gevolgd door twee trips van kleinere schaal. De wind heeft mij onder meer gebracht naar de steden Malaga, Marbella, Gibraltar, Algeciras, Cadiz, Sevilla, Cordaba, Granada, Benidorm, Alicante, Valencia, Salou (lees: klein Nederland) en als klap op de vuurpijl Barcelona. Veel meegemaakt en veel gezien. Van dolfijnen in de Straat van Gibraltar tot de ghetto’s van Cordoba en om het spannender te maken verdwaalden we ook nog in de eeuwenoude steegjes van Sevilla, het stadje met haar ontelbare palmbomen.


Ruïne van de laatste Moorse paleis in de bergen van Velez-Malaga

De eerste week stond in het kader van rust en bezinning. Denk hierbij aan een villa met zwembad, tennisbaan, jacuzzi, een Bosnische, barbeque, een Pakistaan, Party & co en iets meer dan een dozijn aan leipe Mocro’s op 1000 meter hoogte. De weg erheen alleen al doet je stilstaan bij de waarde van het leven, genoeg bezinning dus. De dagen daarna (zonder dat groepje) staan nu al bekend als ‘De avontuurlijke reis van twee moslims met auto en tent’. Met 4000 km op de teller kun je het gerust een intensieve rij-vakantie noemen.

Uiteraard heb ik meer gezien dan het asfalt, waaronder de must-see attracties Alhambra (Granada) en de Mezquita. Wel moet ik bij het laatstegenoemde toevoegen dat het niet een moskee is, zoals tig foto’s op internet doen vermoeden, maar een kathedraal. Met alle beelden en kunstwerken die het gebouw rijk is, doet het mij sterk denken aan De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Niets mis mee natuurlijk, maar dan moet het niet bekendstaan als een moskee.

O ja, als je er toch bent, waag dan niet een poging om een islamitisch gebed te verrichten. Haal je het toch in je hoofd dan word je – al dan niet hardhandig – op straat gezet. Aangifte doen heeft geen zin, heb ik begrepen van één van de ervaren jongens. Ondanks deze minpuntjes praten we nog steeds over historische steden met een eigen mysterieuze sfeer, indrukwekkende architectuur en boeiende verhalen.


Lamp in de Mezquita (Cordoba)

Het is bij iedereen al bekend maar ik zal het nog benadrukken: Spanje heeft een prachtig landschap. Voor ieder wat wils. De reis van het zuiden naar het oosten is een reis door twee werelden. Mijn hart ligt in het zuiden van het schiereiland en wel om de volgende redenen: Je vindt daar veel vriendelijke mensen, geen Engels, veel bolides, geen stress en het kwik staat hoog in de thermometer. Kortom, wil je rust dan is dat the place to be! Ze krijgen daar geen genoeg van de siësta en de vrije dagen. Nog wat voorbeelden: een kort sprintje wordt al gauw becommentarieerd door een oud mannetje met het woord: "Tranquillo!". De winkels zijn midden augustus een week gesloten wegens vakantie (inclusief grote supermarktketens) en laat dat nu toevallig de week zijn dat we er ronddwalen.

Ook in Spanje moest ik weer geloven aan de bekende uitspraak dat aan alles een eind komt, maar ik heb genoeg redenen om er weer terug te gaan!


Mooi uitzicht, vind je niet?

Aangezien ik teruggekomen ben op Schiphol zonder mijn spiegelreflexcamera, moeten jullie het met een handjevol foto’s doen (cammetje, ik zal je missen). Ze zijn te vinden onder dit linkje. Via deze weg wil ik de bijzondere mensen bedanken voor de schitterende tijd die ik met hen heb doorgebracht: Ameerah, MC, de legendarische Los Jacko’s, de enige echte Manneke en alle anderen!

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal