Once upon a time.. meer dan 10 jaar geleden kwamen 8 landen bij elkaar om hun onvrede over de huidige (economische) machtsverdeling te bespreken in de wereld. Doel: Brainstormen, brainwashen, brainwasted, brainwaving en brain draining over “hoe” ze:
- De posities van de ontwikkelingslanden in de wereldeconomie verbeteren.
- Nieuwe kansen bieden en diversifiëren in handelsbetrekkingen.
- Participatie en besluitvorming verbeteren op het internationale niveau.
- Beter levensstandaard verstrekken.
…in de desbetreffende landen kunnen verbeteren.
Let me introduce to you…
D-8, ofwel “Developing 8” is een groep ontwikkelingslanden die in 1997 een economische ontwikkelingsalliantie gevormd heeft. De samenwerking bestaat uit de landen Bangladesh, Egypte, Indonestie, Iran, Maleisie, Nigeria, Pakistan en Turkije. Jawel, allemaal Islamitische ontwikkelingslanden.
De samenwerking is (nog) voornamelijk gebaseerd op sociaal en vooral economisch vlak. Zij streven naar;
“Peace instead of conflict, dialogue instead of confrontation, cooperation instead of exploitation, justice instead of double-standard, equality instead of discrimination, democracy instead of oppression.”
De (belangrijkste) gebieden waarop samengewerkt wordt zijn; financiën, bankwezen, de ontwikkeling van het platteland, wetenschap en technologie, humanitaire ontwikkeling, landbouw, energie, milieu en gezondheid.
Belangrijkste organen..
De belangrijkste organen van de D-8 zijn de Top, de Raad, en de Commissie. De Top, die om de twee jaar bij elkaar komt, is samengesteld uit leiders van elke lidstaat. De Raad is samengesteld uit de ministers van Buitenlandse zaken van de lidstaten. De Raad is het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de D-8. De Commissie is de uitvoerende macht. Het is samengesteld uit Commissarissen (hogere ambtenaren) die door de overheid van elke lidstaat worden benoemd. Elke Commissaris is verantwoordelijk voor de nationale coördinatie in eigen land. Tot slot wordt er nog een uitvoerende directeur benoemd door de D-8 Landen om o.a. de communicatie te vergemakkelijken.
Hoe dan ook, theoretisch gezien allemaal netjes volgens de regeltjes.
Natuurlijke rijkdommen…
Waarom denken deze landen een kracht te kunnen vormen? Vergis je niet, de D-8 landen zijn een bron van natuurlijke rijkdommen. Alle landen hebben zo hun aandeel, zoals:
• Egypte
Reserves van olie, gas en fosfaat. Maar ook katoen, rijst, suikerriet, citrusvrucht en zoveel meer.
• Indonesië (nog niet helemaal uitgeperst door de VOC)
Rijk aan zowel landbouwmiddelen als aan olie en aardgas. De Delfstoffen omvatten steenkool, tin, bauxiet, koper en nikkel. Indonesië is tevens een belangrijke producent van palmolie, koffie, cacao, natuurlijke rubber en houten producten.
• Iran
Één van de oudste olie industrieën in het gebied. De aardgasreserves zijn ook de tweede grootste in de wereld. Iran heeft ook delfstoffen, waaronder ijzererts en bauxiet.
• Nigeria
Oliereserves van uitstekende kwaliteit en zwavel en ernst Er zijn ook vrij grote aardgasstortingen en delfstoffen. In landbouw, blijft de cacao een significant de uitvoerpunt, na aardolie.
• Pakistan
Bescheiden in het hebben van brandstoffen. Hier moet je vooral denken aan onder anderen kalksteen en marmer. In de landbouw is Pakistan een belangrijke producent van gewassen als katoen en rijst..
Het aandeel van D-8 landen in wereldhandel groeit…
Er zijn duidelijke aanwijzingen van de groeiende invloed van de D-8 economieën. De hoofd handelspartners van de D-8 landen zijn geïndustrialiseerde economieën. Het grootste deel van deze export is olie, gas, landbouwproducten en textiel.
In tegenstelling tot de vergrijzende Europese landen hebben zij in het verleden juist te maken gehad met groeiende bevolking. In de nabije toekomst zal de bevolking jong zijn en dus een dynamische factor vormen van de D-8 maatschappijen. Een stijgend aantal van deze jonge mensen is en wordt opgeleid in universiteiten en onderzoekinstellingen om aan de behoeften van de high-tech industrieën te voldoen.
In alle landen, hebben de overheden hervormingen doorgevoerd om de knelpunten die de economische groei stagneerde aan te pakken. Markten zijn geliberaliseerd en beter met de wereldeconomie geïntegreerd.
Kansen en mogelijkheden…
Opzich heeft Developing 8 geen grote invloed op de gevestigde internationale organisaties als de VN en de NAVO. Het doel van de organisatie is dan ook niet noodzakelijk om de collectieve invloed van elk lid in de wereldpolitiek te verhogen. Toch creëer je (door op deze manier en op dit niveau strategisch je krachten te bundelen) een macht waar rekening mee gehouden moet worden.
Ik zie op langere termijn daarom kansen en mogelijkheden, hierbij moet vooral gedacht worden aan het opzetten van invloedrijke internationale organisaties.
Will they succeed happily ever after?
Zie voor meer info: www.developing8.org
9 Reacties op "The 8"
Ik ben niet cumlaude afgestudeerd in klassieke economie maar het zinnetje van
‘Er zijn duidelijke aanwijzingen van de groeiende invloed van de D-8 economieën. De hoofd handelspartners van de D-8 landen zijn geïndustrialiseerde economieën. Het grootste deel van deze export is olie, gas, landbouwproducten en textiel.’ is beetje raar.
Zolang deze landen slechts basisproducten leveren, geen halfproducten of eindproducten zal hun industrieen niet echt on zich ontwi
Even aanvulling van het bovenstaande:
zich niet ontwikkeling tot een hoogstaande industriele economie
Een stijgend aantal van deze jonge mensen is en wordt opgeleid in universiteiten en onderzoekinstellingen om aan de behoeften van de high-tech industrieën te voldoen. –> dat kan wel zo zijn, maar als je educatieniveau laag is en achterblijft, dan schiet er ook weinig mee op.
Leuk sprookje ja hahaha. Het grappige is dat het allemaal landen zijn waar een revolutie binnenkort kan komen vanuit de bevolking. Nigeria is al halverwege, Iran kent teveel rebelse jongeren dat houdt die president nooit zolang vol, Indonesische regering is ook alleen nog maar aan de macht door internationale steun, Egypte staat helemaal op ontploffen ahhaha, Pakistan en Turkije weet iedereen het al..Alleen Maleisië is stabiel.
Als ik dit lijstje landen zo lees, lijkt mij de belangrijkste samenwerking ertussen het uitwisselen van extremisten.
@ Arfan
Wat een onzinnige reactie. Misschien kunnen ze juist samenwerken in het bestrijden ervan. Het probleem bij die landen (waardoor ze weinig stabiel kunnen zijn misschien) is dat ze erg afhankelijk zijn van andere landen. Als zij in staat zullen zijn gezamenlijk te werken en op bepaalde punten minder afhankelijk te zijn, zou dat naar mijn mening al heel wat uitmaken.
Of het werkelijk gebeurt, is wat anders… afwachten…
Leuk stuk. Maar wat ik mis in het stuk is dat de D-8 in de wereld is gekomen als reactie op de G-8 die hun machts- en exploitatiepositie willen behouden door middel van neo-kolonialisme en militarisme.
De kapitalistische en ondemocratische G-8 voert het sprookje op dat ze de ontwikkelingslanden willen democratiseren en liberaliseren, maar dit zullen ze natuurlijk nooit doen omdat dit ten koste van de positie van de G-8 zal gaan.
Goh Kamal, misschien moet je toch eens een praatje gaan houden in Irian Jaja over neo-kolonialisme en militarisme. De VOC had er blijkbaar toch genoeg achtergelaten.
D 8
Bijna allemaal landen waar het gat tussen rijk en arm aanmerkelijk groter is dan in de ‘Westerse” landen en waar corruptie lijkt uitgevonden.
Goede zaak dat deze landen ook hun rol in de wereld willen spelen, maar laten ze, zoals jij zegt islamitische landen, zich ook intern richten op een samenleving die op islamitische normen, waaronder een betere verdeling van rijkdommen, is gevestigd .Laat ze een voorbeeld nemen aan de “christelijke” landen.
Smahane,
je ziet hun kracht voornamelijk in de natuurlijke rijkdommen die ze bezitten. De meest waardevolle in de lijst die jij opgenoemt hebt (of je lijstje nou klopt of niet), lijkt mij olie en die is over x aantal jaar op. Hetzelfde geld voor de andere grondstoffen. Als je alleen vertrouwt op je grondstoffen, zal je zodra de grondstoffen op zijn weer in de middeleeuwen leven.
Deze landen zouden de opbrengsten van de grondstoffen moet steken in technologie, onderwijs en wetenschap, als ze op de lange duur nog willen overleven. Maar dat doen ze jammer genoeg niet.
Ik heb het nu niet specifiek over de D8-landen maar over alle islamitische landen in het algemeen (OIC-landen).
“Een stijgend aantal … te voldoen.”
Het is idd zo dat de laatste jaren in de OIC-landen meer wordt besteeds aan wetenschap, maar dit is niet te vergelijken met de rest v.d. wereld.
zie:
“But combining these data for 20 OIC nations covering 1996”“2003 gives the average annual spend on R&D as 0.34% of GDP, much lower than the global average over the same period of 2.36% (refs 2,3).
(…)
World Bank Development Indicators for
1996”“2003 record numbers of researchers per million people for 19 OIC countries3. These OIC nations cluster at the bottom end of the global scale. The top global performers (Finland, Iceland, Sweden and Japan) all have above 5,000 researchers per million people. The highest scoring
OIC country is Jordan, with 1,927 researchers per million people; the OIC average is 500. Of the 28 lowest producers of scientific articles, as recorded by the US National Science Foundation, half are OIC countries. In 2003, the world average for production of articles per million inhabitants was 137, whereas none of
the 47 OIC countries for which there were data achieved production above 107 per million inhabitants. The OIC average was just 13. Moreover, over the past two decades the number of papers produced by 24 OIC nations has remained flat or declined, albeit with some striking exceptions (see chart, right).
Turkey’s publication rate per year has grown from around 500 in 1988 to more than 6,000 in 2003. The other rising star is Iran, which from a low base of less than 100 articles per year a decade ago now produces nearly 2,000.”
(dit is een artikel in Nature van 2 november 2006, voor als je meer wilt lezen)
Afgezien van figuren en cijfers, kan je met je gezonde verstand ook wel beredeneren dat de D8 niet zoveel voorstelt. Volgens mij is het een keertje opgezet en is het daarbij gebleven. Je ziet nooit wat in het nieuws over de D8 en ik zie zelfs nooit iets over de D8 in de Turkse nieuws. Dat je nooit iets in het nieuws ziet over de D8 vind ik eigenlijk al een indicatie dat het een doodlopend project is.
Ik hoop niet dat je dit ziet als een aanval, maar meer als een advies dat ‘wij’ (vooral turken) meer zelfkritiek moeten hebben en onszelf wat minder moeten ophemelen.
met vriendelijke groeten, vrede zij met je,
Ahmet