Layla Lamhamdi schrijft over haar afstudeeronderzoek, waarin zij zich richtte op pleegzorg voor moslims
In ons multicultureel hulpverleningslandje is de pleegzorg in volle gang. Hoe zou het gaan met de Islamitische pleegkinderen in Nederland? Zijn die er dan?!
Jawel, die zijn er. Maar liefst één op de drie pleegkinderen is van allochtone (en vaak Islamitische) afkomst. In de grote steden loopt dit op tot vijftig procent van het aantal pleegkinderen. Ze zijn er genoeg, maar het gebrek aan Islamitische pleeggezinnen, is groot.
Tijdens de conferentie ‘Pleegzorg 2011, zeg het zelf’ spraken deskundigen in het veld over de noodzaak dat er landelijk aandacht moest komen voor het werven van allochtone pleeggezinnen. Uit gebrek aan Islamitische pleeggezinnen worden Islamitische kinderen in autochtone pleeggezinnen geplaatst. Dit hoeft niet altijd verkeerd te gaan. Maar vervreemding van identiteit, cultuur en religie liggen wel op de loer. Zo is er het voorbeeld van een Somalisch meisje dat in een autochtoon pleeggezin werd geplaatst en daar opgroeide. Op een dag stond zij voor de spiegel en vroeg haar pleegouders: ‘Ben ik eigenlijk wel zwart?’
In 1982 werden de pleegzorgcentrales in Zuid-Holland zich al bewust van het probleem en zij startten het project “Bevordering pleegzorg allochtonen”.
Hier zijn we dan, 25 jaar later. Hoe staat het er nu voor in Nederland? In Noord-Brabant gaat het goed: in Tilburg is Stichting Kompaan er in geslaagd pleegzorg voor moslims op te zetten. In hun bestand bevinden zich ongeveer dertig Islamitische pleeggezinnen. Zij werden gestimuleerd door het congres dat de ISBI (Islamitische Stichting Bevordering Integratie) in 1993 organiseerde. De groeiende vraag naar Islamitische pleeggezinnen, gepaard met oprecht enthousiasme en de wil om te interculturaliseren, deed Stichting Kompaan succesvol slagen.
Veel pleegzorginstellingen vinden het moeilijk Islamitische pleeggezinnen te werven. Mijn conclusie is dat er een andere aanpak nodig is om allochtone pleeggezinnen te werven. Internetsites en advertenties werken voor deze doelgroep minder effectief. Stap echter naar de plaatselijke moskee en vraag de imam eens het probleem te benoemen in zijn preek. Zo zal het balletje sneller rollen in de Islamitische gemeenschap.
Het feit dat profeet Mohammed, vrede zij met hem, ook een pleegkind is geweest, is hierin een essentieel voorbeeld. Immers hebben zijn opa en oom voor hem gezorgd toen hij een weeskind werd.
“Vond Hij u niet als wees, en beschermde u? En vond Hij u niet zoekende en leidde Hij u? En vond Hij u niet in armoede en verrijkte u? Daarom verdruk de wees niet” (93:6-9)
Ook wij kunnen pleeg- en weeskinderen beschermen, helpen en hen een stukje van onze rijke cultuur en religie meegeven. Mijn hart is veroverd door de Islamitische pleeggezinnen en pleegkinderen waar ik contact mee onderhoud. Zij zijn het bewijs dat het mogelijk is een dergelijk project te laten slagen. Waar een wil is, is zeker een weg, dat wil ik tegen elke hulpverleningsinstelling zeggen.
Mijn streven is dat er meer bewustwording komt voor de Islamitische pleegkinderen in ons land, want ook zij blijven hier.
Layla Lamhamdi (22) is afgestudeerde Sociaal Pedagogisch Hulpverleenster en schreef een scriptie over Pleegzorg voor moslims
20 Reacties op "‘Op elk potje past een dekseltje’"
Ik denk dat de Imams hier in de moskee goed aan kunnen meewerken. Die hebben toch veel invloed op de moskeegangers (hoop ik) en daar bereik je dan weer veel moslims mee.
Is het geen idee om de Vereniging van Imams in Nederland (of Nederlandse Imams) hierop aan te spreken? Denk dat ze wel zouden willen meewerken.
gefeliciteerd Lamhamdi, veel succes met het wakkerschudden van de moslims!
Hey oegt,
hahah wat grappig dat ik hier je stukje leest ,maar je hebt het prachtig verwoord net als bij je presentatie.
Ik hoop dat de moslims zich gaan realiseren dat het echt belangrijk is om die kinderen op te vangen. En de moskee is daar inderdaad een goed hulpmiddel voor.
Moge ALLAH het mogelijk maken en dit project laten slagen…amien
liefs
Je zusje Merjem
Ik vraag me eigenlijk af waarom moslims zich niet massaal opgeven. Weten ze niet dat het een taak is voor ze, of zijn ze er gewoon niet bekend mee?
En uiteraard moet ik dat mijzelf ook afvragen.
@ Karim: In sommige culturen is het ook een soort ’taboe’ … ofzo. Dan kijken ze je vreemd aan als je opeens een kindje in huis hebt die bv ‘zwart’ is terwijl jij ‘bruin’ bent. siekie vind ik, maar goed.
Maar het is wel beter om je niet op te geven ipv je opgeven en dat kind verwaarlozen. Beter een nemen als je dolenthousiast bent, zodat je het kind een mooie en goede opvoeding kan geven. Veel mensen onderschatten tegenwoordig het (goed !) opvoeden van kinderen.
Inshallah als ik later kan zal ik het proberen, of een kind in het buitenland adopteren (je stuurt maandelijks geld, en daar wordt dan voor dat kind gezorgd). Inshallah, lijkt me echt mooi :)
” @ Karim: In sommige culturen is het ook een soort ’taboe’ … ofzo. Dan kijken ze je vreemd aan als je opeens een kindje in huis hebt die bv ‘zwart’ is terwijl jij ‘bruin’ bent. siekie vind ik, maar goed.
@ 5 Yazzy: Dus als ik het goed begrijp zijn racistische vooroordelen 1 van de redenen waarom sommige moslims geen pleegouder willen zijn?
@ Rabiah: Nja.. het kan. In sommige culturen speelt het wel een rol ja.
Een vriendin sprak eens over het noodlot dat zij en haar man geen kinderen kunnen krijgen. Ik zei dat ik het heel vervelend voor haar en haar man vond. Daarna zei ik dat ze het ook als een kans kon zien omdat er zoveel kinderen zijn die geen goede plek hebben. Nu hebben ze een pleegkind en zijn er erg gelukkig mee. Overigens weet ik door mijn moeder die vroeger bij de kinderbescherming werkte dat het ook heel moeilijk kan zijn als een kind een verleden meeneemt dat niet stabiel is geweest of zelfs traumatisch. Dan moet je ook van doorzetten weten. Ik bedoel … je moet wel goed weten waar je aan begint …
Een vredevolle groet voor allen,
Merci voor de reacties. Karim, velen kennen de officiele term ‘pleegzorg’ niet. Onbekend maakt vaak onbemind. De taboe ligt meer op ‘de was niet buiten willen hangen’. In vele allochtone en Islamitische kringen wil men problemen binnenshuis oplossen. Ook is er soms de angst voor financiele belemmeringen. Elke pleegouders krijgen pleegzorgvergoeding voor het kind zodat het niets tekort komt. Rasistische redenen heb ik nog niet meegemaakt. Ken een prachtig Marokkaans pleeggezin wat een Somalische tweeling in huis heeft, dat gaat geweldig. Niet iedereen kan pleegouder worden, dus massaal aanmelden is misschien geen optie :)
Ze worden natuurlijk gescreend op pedagogische kwaliteiten en een matchingcommissie draagt zorg voor het juiste dekseltje op het juiste potje. Een heel proces voorgaand aan het opvangen van een kind dus…
Fijne avond mensen…met vrede,
Layla
Beste Layla,
is je scriptie ook ergens te lezen?
groeten, frank
Beste Frank,
Ik heb nog geen online versie, maar ik wil het je graag toesturen. Misschien kun je me een mailtje sturen door op mijn naam te klikken, dan zal ik je mijn scriptie toesturen.
Met vrede,
Layla
Waar kunnen geïnteresseerden naar toe? Dit is zeker iets wat imams heel goed kunnen aankaarten, zelf denk ik dat de wil er zeker is! Maar waar moet je terecht en de verwachte papierwerk is waarschijnlijk toch hetgene wat velen er van weerhoudt om die kinderen op te nemen.
Beste Ousamma,
Op http://www.pleegzorg.nl (landelijke site voor pleegzorg) vindt je informatie over pleegzorg. Hun wervingsactie is ‘we zoeken nog een hart met wat ruimte’. Nou, ruimte hebben we genoeg, toch?
Je vindt daar alle pleegzorginstellingen in Nederland en ze zien graag nieuwe aanmeldingen.
De enige die echter pleegzorg voor moslims heeft opgericht is Kompaan in Tilburg en Dunya in Antwerpen. Maar het balletje begint langzaam te rollen. We kunnen allemaal een rol spelen in een versnelling hiervan. Bespreek het onderwerp eens in je omgeving, dan doen we allemaal een stukje naamsbekendheid voor de pleegzorg voor moslims. Saampjes staan we sterker incha Allah.
Met vrede,
Layla
Bedankt voor je inzet voor het goede.
Beste Layla,
Jazaki allah voor je inzet. Ik hoop dat je dit berichtje leest en me verder kan helpen. Kan je me aub je werk opsturen via post of online? In België hebben we 1 organisatie die zich bezighoudt met plaatsting van moslims binnen pleegzorg. Samen met een vriendin willen we dit ook ruimer bekendmaken en er een werk rond maken. jou werk zou ons enorm verder helpen om te vergelijken hoe de situatie in Nederland is.
Ik hoop dat je dit berichtje leest.
Salaam
Saliha
Beste Saliha,
Dank voor je bericht. Ik wil je graag helpen. Ik heb geprobeerd je te mailen maar dit lukt niet. Je kunt mij persoonlijk mailen. (klik op mijn naam.) Dan kan ik je mijn werk opsturen en ook iets met jullie delen rondom Dunya (pleegzorg voor moslims) te Antwerpen.
Tot snel incha Allah.
Salam,
Layla
assalamoe °alaikoem
Beste Layla,
In België hebben we één dochterorganisatie van een vrijzinnige dienst die zich bezighoudt met het plaatsen van moslimkinderen binnen moslimpleeggezinnen. (Dunya) Verder is er zéér weinig onderzoek verricht naar de problematiek bij het plaatsen van een allochtoon kind binnen een autochtoon gezin. Vanuit ons (Nejia en Saliha)project onderzoek naar de identiteit van moslimkinderen in pleeg gezinnen zou ik het ten zeerste op prijs stellen moesten wij je scriptie volledig kunnen lezen.
Ik hoop incha-Allah dat je ons hierbij kan helpen.
Alvast bedankt,
Djazakkalahoe gairan.
Nejia
Dag Layla,
Ik ben zeer geïnteresseerd in je scriptie! Wil je mij even terug mailen?
Groet, Willemien
Salaam mo aylekom Layla,
Ik ben gefacineerd om wat je hebt gedaan/doet voor onze ummah.
Zou ik je scriptie mogen lezen om er lering uit te trekken en je als mijn voorbeeld te maken?
Fi amillah.
May Allah sobhanallah wa ta3ala reward you with paradise!
Ameen!
Hoi Layla,
Ook ik ben geïnteresseerd in je scriptie. Ben mij nu zelf aan het verdiepen in dit boeiende onderwerp. wil je wel alvast complimenteren met de manier hoe jij dit onderwerp aan het licht brengt, super!
Wil je je scriptie mailen? Alvast bedankt!
Gr, Annemarie