Voorpagina Ramadan

Ramadan 2007

Sinds drie weken ben ik gestopt met het drinken van koffie tijdens werkuren. (Applaus!! Wat zeg ik? Staande ovatie!!) Al twee weken lang sla ik het ontbijt over en sinds een week ook de lunch. Zat ik alsnog op de eerste dag van de Ramadan met een super chagerijnig humeurtje! Maar gelukkig vond de rest me wel vrolijk en energiek. Waarschijnlijk was ik gewoon met het verkeerde been uit bed gestapt en ook iets te vroeg.

 

Om kwart voor vijf ging de wekker namelijk al en na lang geroep van mijn moeder rolde ik er een kwartier later uit. Mijn ogen kon ik maar net open houden tijdens het binnen werken van mijn broodje. Tijdens het ochtendgebed met mijn moeder was het ook een ware strijd tegen de slaap. De rustige zachte stem van mijn moeder tijdens het reciteren werkte zo kalmerend dat ik bijna om sukkelde. Maar het was me toch maar weer allemaal mooi gelukt en een goed begin is het halve werk.

Tijdens de middagpauze sloop ik naar mijn ex-collega’s om even de Ramadan wishes persoonlijk te droppen. Ineens valt het je pas na een maand op dat je de enige moslim bent bij je nieuwe werkgever en het is toch pas echt Ramadan als je andere vastende zombies met doggy breath bent tegen gekomen tijdens de lunchpauze. Na een korte rondleiding aan één van mijn ex-collega’s en misschien wel mijn trouwste lezeres, werd het weer tijd om hard aan het werk te gaan. De tijd vloog voorbij en tijdens de creatieve brainstorm aan het eind van de dag merkte ik toch dat ik er wel helemaal doorheen zat. Gelukkig was het half 6 en hoogtijd om uit te klokken en richting huis te gaan.

Dankzij de fijne vertragingen van de NS, was ik pas rond 7 uur thuis. Daar borrelt het chagerijnige gevoel weer op, maar dat maakt niet uit. Nog een dikke uur en dan is het tijd om gezellig met mijn ouders het vasten te verbreken. Onderweg naar huis neem ik nog een roombroodje mee, die horen er nu eenmaal bij, vraag me niet waarom.

In de tram zaten wat Marokkaanse scholieren van een jaartje of 14 die helemaal uitgeput tegen elkaar aan sliepen. Graag had ik ze een aai over de bol of een dikke knuffel willen gegeven. Ik kreeg ineens bewondering voor ‘de jeugd’ die het toch maar weer eens klaart om zich een maand lang van een andere kant te laten zien. Het vergt toch discipline, uithoudingsvermogen en standvastigheid om het vasten een hele maand vol te houden. Respect voor die jonge rakkers!

Ondertussen denk ik stiekem ook hele andere dingen die niet echt aardig zijn en niet overeenkomen met de Ramadangedachte. Dan denk ik dat het toch best wel fijn is dat die rot scholiertjes er eindelijk eens rustig bijzitten in de tram. Geen ringtone terreur of mp3tjes die keihard door de zwakke speakers van de mobieltjes pompen. Lalala, gauw aan iets anders denken dan maar..

Los van mijn evil gedachten ging het allemaal zo ver wel goed dus. Maar toen ik eenmaal de soep op had werd ik duizelig, misselijk en sloeg er ook nog eens een heftige migraine aanval toe waar ik al maanden geen last meer van had gehad. Jammer genoeg kon ik hierdoor niet met mijn ouders mee om het speciale extra gebed (taraweeh) te bidden, maar ook het avondeten moest ik overslaan.

Met moeite kroop ik mijn bed in en toen ik vanmorgen gewekt werd om 5 uur bonsde mijn hoofd nog zo hevig. Dit beloofde niet veel goeds. Hoe deze is verlopen rapporteer ik morgen misschien wel. Vorig jaar had ik een ‘Ramadan Daily’ en graag zou ik die weer als een nieuwe WBH traditie op willen pakken en voortzetten, maar ik had deze Ramadan als voornemen geen voornemens te formulieren en me puur te laten leiden door hetgeen wat ongedwongen is en van nature komt. Dus het wordt wellicht nog vervolgd..

Salaam en dikke groeten,

Eighty

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van