Voorpagina Algemeen

Pastors en Parijs

Wethouder Pastors (Leefbaar Rotterdam) heeft het niet lang volgehouden om zich alleen bij zijn eigen vakgebied te houden. Toen hij ongeveer een half jaar terug een motie van wantrouwen nipt overleefde, was hij nog wel stellig: ?Je mag niet generaliseren. Dat is fout.?

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus meldde hij weer eens in al zijn wijsheid: ?Een Antilliaan of Kaapverdiaan weet dat stelen nooit mag. De criminele probleemgroep daarbinnen maakt geen onderscheid tussen gelovigen en niet-gelovigen. Ze stelen van iedereen. Bij moslims wordt veel van wat zij doen verklaard vanuit hun religie.?

Het was zijn partij die het hardst schreeuwde (en wellicht daardoor de meeste stemmen haalde) dat de integratie volkomen was mislukt en dat ze zich vooral hierop zouden richten. Integratie is sindsdien inderdaad één van de trefwoorden van de huidige politiek, maar helaas leveren de politici zelf niet echt een positieve bijdrage hieraan.

Misschien was er vóór het huidige politieke klimaat inderdaad niet echt een goede integratie, maar de afgelopen jaren hebben de politici vaak zélf met hun uitspraken ervoor gezorgd dat de kloof alleen maar groter is geworden.

Er kunnen wel allemaal leuke plannen gemaakt worden over integratie, maar mensen zijn niet gek. Als ze niet serieus worden genomen of als je ze niet met respect behandelt, dan zullen ze je echt niet vertrouwen. Als je bij voorbaat al moslims tot criminelen verklaart, waarom zouden ze dan met jou willen integreren?

We zien nu in Parijs wat er kan gebeuren als een emmer vol discriminatie, generalisatie, neerbuigendheid en frustraties overloopt. Ik keur het niet goed wat de jongeren in de achterstandswijken daar doen, maar je kan dit gedrag wel verklaren. Als ze werkelijk eerlijke kansen kregen, als ze het idee kegen dat de politici daar oprecht de problemen willen verhelpen en als de politici ook hun representeerde, dan zou de kloof niet zo groot zijn. Dan zouden ze nu niet tegenover elkaar staan.

Ik hoop niet dat het hier ooit zo ver komt als in Frankrijk, maar laat de hedendaagse regeringsleiders en politici niet meer praten over integratie. Want met elk woord dat ze uitspreken, raken we steeds verder van wal.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van