Voorpagina Ingezonden, Maatschappelijk

‘Eet je bord leeg’ verleden

Dit stuk is ingezonden door Johan Otten

Tot mijn grote verbazing kwam ik er kort geleden achter dat er een stichting bestaat voor slachtoffers van een religieuze opvoeding, subhanAllah! Hier konden lotgenoten verhalen aan elkaar uitwisselen over een opvoeding vol indroctinatie en dogmatiek. Enerzijds komisch, anderzijds zorgwekkend.

Toch heeft deze constatering mij er toe bewogen om zelf een stichting op te zetten: de stichting voor slachtoffers met een ‘eet je bord leeg’-verleden. In deze stichting kunnen lotgenoten elkaar treffen en verhalen uitwisselen over een opvoeding vol borden die leeggegeten moesten worden. Zo heb ik pasgeleden een persoonlijk verhaal gelezen van een jongen die jarenlang boerenkool moest eten, tegen zijn zin in!!!

Toch zat ik na de oprichting van mijn stichting (met ultra-originele naam) met een onderbuik gevoel. Mensen die claimen dat kinderen met een religie opvoeden onjuist is, gaan veelal uit van het principe dat een kind moet leren eigen keuzes te maken in zijn leven. In de pedagogische literatuur ook wel aangeduid met ‘het kind dat zijn eigen roman schrijft’. Kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen tot een uniek persoon. Op het moment dat je kinderen opvoedt met religie vervalt het kind in vanzelfsprekendheden en laat je niet de keuze aan het kind.

Daar valt wat voor te zeggen, nietwaar? Aan de andere kant van de rivier zie je mensen die niets anders willen dan hun kind opvoeden met religie. Duidelijke waarden en normen… klinkt al snel betuttelend. Betuttelend, maar wel zeer essentieel voor de ontwikkeling van het kind. In de literatuur ook wel aangeduid als: het kind moeten weten waar hij heen gaat. De duidelijkheid die de Islam biedt aan de mens en het kind is een prachtig kader om jezelf binnen te ontwikkelen..en dat vooral in de tijd waar tigggg informatiebronnen op je af komen en waar kinderen daardoor eerder kans krijgen op stoornissen als adhd en autisme!

Nee…neeee…neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Geen kaders, het kind moet zelf leren kiezen! Het kind moet zijn eigen verhaal kunnen schrijven, en jij als ouder bent er om hem hierin te ondersteunen!! Dat is de juiste zienswijze op opvoeden.

Wat deze mensen niet inzien, is dat zij net zo goed als gelovigen hun kind opvoeden met normen en waarden die zij belangrijk vinden, en waarvan zij denken dat deze goed zijn voor hun kind. Want zowel keuzevrijheid als Godsvrees zijn waarden die je je kind mee kan geven!

De stichting voor slachtoffers met een ‘eet je bord leeg’ verleden is trouwens vandaag al opgedoekt. Het oudste lid ligt op sterven en sprak de wijze woorden: Loop niet met een bord voor je kop…

Johan Otten (22)
Student pedagogiek

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!