Voorpagina Algemeen

#FreeEzzedine

Yuba had geluk. Hij was Marokkaans en Nederlands. Amina Filali kwam zelfs op Marokkaanse staatstelevisie. Maar Ezzedine, een simpele student uit Taza, staat er alleen voor.

Graag wil ik uw aandacht vragen voor het volgende. Ik weet het, in deze tijden wordt er veel van u gevraagd. Honger in Afrika, ellende in Syrie, moord en brand in Gaza (dat laatste alleen als u dat heeft meegekregen hoor want er wordt een hoop op u afgevuurd vanuit de tv). En nu ga ik er een schepje bovenop doen.

Khader Adnan bijvoorbeeld. U weet wel die Palestijnse bakker die zonder enige aanklacht in de gevangenis belandde en in hongerstaking ging. En dan hebben we nog Hana Shalabi, de dertig zomers jonge dame, die voordat ze werd gearresteerd was aangerand door een Israelische soldaat. Had ik al gezegd dat ze in hongerstaking is gegaan en inmiddels 31 dagen vast zit?

Maar nu wil ik het graag hebben over het land van uw buren, overburen, collega of studiegenoot. Marokko. Marokko is de afgelopen week vaak in het nieuws geweest. Niks over de mooie stranden of de leuke souks vol kleuren en geuren, maar wel over protesten, knuppels en arrestaties. De activist van de 20 februari protestbeweging Yuba Zalen heeft een flinke pak rammel gekregen van de politie en werd de gevangenis in gegooid en daar keer op keer geintimideerd. Toevallig was Yuba Nederlands en dankzij zijn vrienden in Nederland is er druk gezet op Nederland om hem te bevrijden. Marokko heeft tegenwoordig nooit zoveel zin in diplomatieke rellen met een westerse natie. Dan is er nog Amina Filali. De 16-jarige die zelfmoord pleegde nadat ze gedwongen was om met haar verkrachter te trouwen. Ze gebruikte rattengif om een einde te maken aan haar leven. Haar moeder zegt dat Amina is vermoord door haar kersverse schoonfamilie. Vlak voor haar dood zou ze namelijk haar moeder gebeld hebben met de mededeling dat ze zich niet goed voelde en dat haar schoonmoeder haar het rattengif gevoerd had.

Na deze opsommig hoop ik niet dat u denkt dat ik met iets optimistisch kom. We hebben namelijk ook nog Ezzedine Erousi.

Ezzedine Erousi is een Marokkaanse student uit Taza, een kleine plaats in het noorden van Marokko. Ezzedine is lid van de studentenvereniging van de universiteit daar. Op 1 december is hij gearresteerd tijdens een protest omdat Ezzedine lid is van de studentenvereniging. Dit is volgens de autoriteiten een illegale beweging. Ezzedine is op 19 december in hongerstaking gegaan. Ik durf niet eens op mijn kalender te kijken om te tellen hoeveel dagen hij nu in hongerstaking is. In een brief liet Ezzedine weten dat hij gemarteld is. Beste mensen, het gaat heel slecht met Ezzedine.

Yuba had geluk. Hij was Marokkaans en Nederlands. We kunnen dus geen boze mails schrijven naar een ambassade en geen Kamervragen stellen. Yuba stond in de Nederlandse kranten en op grote nieuwssites. Amina Filali kwam zelfs op Marokkaanse staatstelevisie, omdat het geen directe aanval was op het corrupte regime in Marokko. Een schijn van liberalisering as you will. Maar Ezzedine, die staat er alleen voor. Ezzedine deed wat mijn medestudenten in Leiden ook doen, de belangen behartigen van studenten. Ezzedine wil goed onderwijs, waardigheid en een eerlijke kans op een baan.

Enfin. Nadat ik uw aandacht heb gevraagd, wil ik u het volgende vragen. Samen ervoor zorgen dat Ezzedine, net als Khader Adnan, er niet alleen voor staat. Zoals Hana Shalabi er nu niet alleen voor staat. Ik wil u vragen om solidair te zijn met Ezzedine zoals u solidair was met Yuba. En om verontwaardigd te zijn, zoals u dat was toen u over Amina las. Dus alstublieft, teken deze petitie en #FreeEzzedine! Dat is toch niet te veel gevraagd

Mariam El Maslouhi
Activiste van 20 februari beweging Marokko/Nederland.

Mariam is 23 jaar oud en geboren in Utrecht. Met haar HAVO diploma op zak besloot ze om Nederland even achter haar te laten en luiers te verschonen in een weeshuis in Agadir, Marokko. Na een jaar dat gedaan te hebben besloot ze Toegepaste Psychologie te studeren in Leiden. Met haar Propedeuse op zak besloot vertrok ze naar Libanon te vertrekken om er Psychologie te studeren op de wereldberoemde Universiteit van Balamand in het Noorden van Libanon. Om weer na 6 maanden terug te keren naar Nederland om haar studie af te maken zonder dat de kogels om haar oren vliegen. En nu probeert ze in Nederland idealistische en activistische Marokkanen te steunen die tegen een corrupt en ongelijk Marokko strijden.

Lees andere stukken van Mariam