Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Dubbel

De WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) begint nu langzamerhand één van mijn favoriete commissies te worden. Niet alleen omdat ze bijna elke keer mijn eigen mening bevestigen, maar ook omdat ze (in deze tijd van grootspraak, het ontbreken van nuances en klinkklare onzin die in de media en politiek worden verkondigd) even iedereen weer op de plaats zetten met een vrij objectieve en onderbouwde visie op het wel en wee van ons landje. Het enige jammere is dat het niet echt serieus wordt genomen, waardoor het effect ervan op de politiek, in de media en op de publieke opinie verwaarloosbaar is.

Maar de inhoud van hun rapporten is altijd interessant, zo ook het rapport ‘Identificatie met Nederland’, dat maandag zal worden gepresenteerd in het bijzijn van onze koninklijke allochtone* Prinses Maxima. De WRR stelt daarin dat het helemaal geen probleem is als burgers dubbele nationaliteiten hebben. In een wereld die sterk aan het globaliseren is, is er één landje dat krampachtig probeert zich vast te houden aan de Nederlandse identiteit. Maar wat die identiteit precies inhoudt, kan niemand mij echt vertellen. Een Friese marathonschaatser, een Limburge vlaaienverkoper, een Brabantse prins carnaval, een Rotterdamse havenarbeider, een Amsterdamse coffeeshophouder. Dat is toch een vrij diverse groep Nederlanders. Waarom zou daar bijvoorbeeld geen Islamitische slager, geboren en getogen in Amsterdam, in kunnen passen? Echt veel gastarbeiders hebben we nu niet meer, de meeste allochtonen worden gewoon in Nederland geboren.

De multiculturele samenleving is niet iets wat tegen te houden valt. Sterker nog, het is er al jaren. Ik begreep dan ook niet waarom de uitspraken van minister Vogelaar zo schokkend voor velen waren. De hele issue is namelijk een non-issue, omdat de realiteit niet te ontkennen valt. Gasten die echter assimilatie verlangen, verlangen wel het onmogelijke. Ik ga mijn heerlijke Tandoori Chicken echt niet vervangen door een Hollandse stamppot boerenkool met worst.

De Raad benadrukt het belang van een nieuwe kijk op de Nederlandse identiteit. „Zowel migranten en hun kinderen als oorspronkelijke Nederlanders voelen zich niet altijd meer op hun gemak in ons land.”

De nieuwe benadering van de nationale identiteit zou moeten inhouden dat niet uitsluitend gekeken wordt naar het verleden of de nationaliteit, maar ook naar de gezamenlijke toekomst van alle inwoners van Nederland. Op die manier kunnen nieuwkomers hun plek vinden in de maatschappij, denken de onderzoekers.

Dat zou toch mooi zijn? Werd er maar wat serieuzer geluisterd naar het WRR.

* Volgens de WRR zouden we ook het woord ‘allochtoon’ minder moeten gaan gebruiken.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van