Voorpagina Algemeen, Opmerkelijk

Tegen de islamisering

De zogenaamde strijd tegen islamisering begint vreemde vormen aan te nemen. Werd het ooit nog gepredikt binnen de politieke muren, wordt het nu openlijk op straat gedaan. En dat is verontrustend. Gisterenmiddag liep een demonstratie van de extreemrechtse Nationalistische Volks Beweging (NVB) uit op gevechten met extreemlinkse groepen.

De demo van de extreemrechtse mensen was een uiting van het vermoeden dat een christelijk kruis in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes is verplaatst naar een andere locatie omdat er relatief veel moslims in het stadsdeel wonen. En niet omdat, zoals de deelraad meent, het tijdelijk in de weg stond van het werkverkeer van de Westermoskee. Voor zo ver niets aan de hand.

Ze hadden vlaggen mee, spandoeken en een witte kruis om het te plaatsen op de plek waar nu geen kruis meer staat. Ondanks de ‘goede’ intentie van de organisatie (‘demonstratie zal geweldloos en vreedzaam karakter hebben’) functioneerden de vlaggestokken op een gegeven moment als middel om de linkse jongens van de ‘Comite NVB-nee’ (die gelijkertijd een tegenmanifestatie hielden) een kopje kleiner te maken.

De extreemlinksen zullen ook wel het een en ander verkeerd gedaan hebben, maar daar draait het nu niet om. Wat opvalt is dat er een groep bestaat die groeit en steeds meer van zich laat horen en als grote speerpunt ‘het behoud en bescherming van de Nederlandse taal en cultuur’ en ‘de christelijke godsdienst als basis voor normen en waarden’ heeft, maar simpelweg lijkt te vergeten dat het tolereren een oerhollandse mentaliteit is. En dan is er nog liefde, vrijheid en gelijkheid die (net als in de islam) alombekende christelijke waarden zijn.

Misschien is dit weer een goed punt om ons te beseffen dat iedere religie en groep (hoe goed die ook mag zijn) zijn geschifte aanhangers kent.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal