Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk

Zondagsrust? No way!

De overheid heeft besloten dat er strenger gelet gaat worden op koopzondagen. Als de gemeente bepaalt dat de stad een toeristisch gebied is, dan mogen de winkels iedere zondag open zijn. Veel gemeenten hebben hier gebruik van gemaakt en zijn alle 52 zondagen in het jaar geopend. Dan moet je denken aan Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, maar ook steden als Alkmaar en Almere.

Mijn zondagen staan meestal symbool voor een saaie dag. In mijn ‘geweldige’ stad gebeurt nauwelijks iets en de winkels in de binnenstad zijn helaas alleen de eerste zondag van de maand geopend. Wat mij betreft mag het iedere zondag zijn. Veel werkenden en studenten met een druk leven vinden weinig tijd om rond te neuzen in de stad, dan komt een zondag je erg goed uit.
Momenteel zijn de zondagen een dagje uit voor moeders. Alle moeders nemen hun ‘lieve’ kinderen mee voor een dagje uit naar de stad. Het gevolg is dat je lange minuten maakt in de rij naast krijsende en over de grond rollende kinderen. Zou het daarom niet gewoon fijn zijn als de winkels iedere zondag open zouden zijn, zodat ook de zondag een gewone winkeldag wordt en niet een dagje uit voor het hele gezin?

Een historisch moment voor mijzelf. Ik ben het op dit punt eens met de VVD. Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat te doen op die dag en het is voor studenten en eventueel ook anderen erg fijn om een dagje extra te werken. De toerismebepaling waar gemeenten aan refereren heeft nooit de bedoeling gehad om zo ruim geïnterpreteerd te worden, maar kennelijk is hier behoefte aan. Bovendien zijn er wel meer regels die niet streng toegepast worden.

De zondag wordt door sommigen gezien als een rustdag. Het is ze blijkbaar zo dierbaar dat ze voor anderen willen bepalen wat een rustdag is en hoe ze die dag door zouden moeten brengen. Voor mij is de zondag een reguliere dag, net zoals alle andere dagen, geen dag met een bijzondere waarde. Ik vind het ook leuk om mijn zondag met vriendinnen winkelend te besteden, maar de zondagssfeer is er zo ingestampt dat ik me zelfs op vakantie in het buitenland, waar ze geen zondagsregel hebben, afvraag of de winkels wel open zijn.

De wil van een minderheid wordt opgelegd aan de meerderheid die er geen problemen mee heeft. Als inwoners van bepaalde gemeentes er moeite mee hebben dat de winkels op zondag worden open gegooid, dan doen ze dat niet. Iedere gemeente kan zelf die afweging maken zonder dat de overheid ze hierop controleert.

Dat het kabinet ernaar streeft om Nederland een braver imago te geven, vind ik geen punt, maar dat zelfs de zondagen daarvoor opgeofferd worden gaat me te ver. Ik kan niet wachten om naar een ‘toeristische’ stad te verhuizen!