Voorpagina Politiek

Vaarwel VVD, hallo Groep Verdonk

Een verassing is het niet, maar het is dan zover. Rita Verdonk heeft haar VVD lidmaatschap opgezegd tijdens het tv-programma Nova. Het hoofdbestuur van de VVD had haar een ultimatum gesteld tot vrijdag, maar voor Verdonk was het allang duidelijk: Niet links, niet rechts, maar recht door zee!

Gisterenavond had ze een gesprek gehad met het hoofdbestuur over de ontstane situatie in de Tweede Kamer. Fractievoorzitter Mark Rutte had Verdonk uit de fractie gezet, maar omdat ze nog VVD-lid was, kreeg je een rare situatie, namelijk twee VVD fracties. Het hoofdbestuur heeft Verdonk twee keuzes voorgesteld: haar zetel opgeven en lid blijven van de VVD of het lidmaatschap opzeggen en haar zetel behouden. Na anderhalf uur wist ze haar punt met een geweldig mediaoptreden in Nova te brengen. Nog nooit eerder heb ik Rita Verdonk zo kwetsbaar meegemaakt. Ze stond altijd rechtop en geen greintje in haar gezicht heeft ooit verraad wat er daadwerkelijk in haar om ging. Alleen Femke Halsema wist haar tijdens het debat over de naturalisatie van Hirsi Ali te ontmaskeren.

Er zijn twee opties: of ze heeft verdomd goede adviseurs die weten hoe je de discussie het beste kunt manipuleren of ze heeft een keer voor de verandering wel haar emoties de ruimte gegeven. Aangezien dit spelletje politiek heet, denk ik aan de eerste optie. Een zwaardere zachte stem, stiltes laten vallen, radeloos overkomen. Je zou bijna medelijden krijgen…

De oud-minister bleef benadrukken dat er maarliefst 620.555 mensen op haar hadden gestemd, ze de helft van de zetels voor de VVD heeft binnengehaald en wat voor een grove fout de VVD heeft gemaakt. Voor democratie staat de in haar ogen ‘te linkse’ VVD niet meer, want het partijbestuur heeft niet geluisterd naar de stemmen die zijn uitgebracht op Verdonk.

Of Verdonk nu een eigen partij gaat starten heeft ze in het midden gelaten, want ‘het was genoeg voor vandaag’. Ik zie er geen bedreiging in. De rechterflank raakt versnipperd en rechtse kiezers gaan zweven tussen rechtse partijen. Bovendien kan ze alleen maar kiezers wegtrekken bij de VVD of de PVV.

Het was een zwakte van Rutte om Verdonk uit te schakelen, zodat hij zijn machtspositie kon handhaven, maar het is terecht dat ze wordt afgerekend op het feit dat ze een onruststoker was binnen de VVD. Net wanneer het goed ging met de partij en ze een krachtige stem lieten horen, gaf Verdonk wel weer een interview hoe ‘slap’ hun leider wel niet is, geen leiding kan geven en niet het daadwerkelijk gezicht van de VVD vertoont. Zij zou het allemaal veel beter kunnen.

Jammer Rita, dat er nu ook eens harde regels worden gesteld aan jouw gedrag. Wie zich niet aan de regels houdt, gaat eruit. Toch nog gefeliciteerd. Nu ben jij weer de baas over jezelf en heb je geen ‘slappe’ partijleider waar je naar moet luisteren, geen belachelijke codes waar je je aan moet houden. Je kan doen en laten wat je wilt.

Dames en heren, het is weer zover. Nederland heeft er een herrieschopper bij…