Voorpagina Algemeen

Jan Wolkers overleden (1925-2007)

Schrijver, kunstenaar en columnist. Een van de grote vier namen in de naoorlogse Nederlandse literatuur. Open, bescheiden, enthousiast, geliefd en bekroond. Nederland heeft gisteren één van haar bekendste schrijvers verloren.

Je hoorde er op de middelbare school niet bij als je niet minstens een boek had gelezen van Jan Wolkers. Zijn bekendste boeken onder veel scholieren zijn dan ‘Turks Fruit’ en ‘Terug naar Oegstgeest’, omdat die boeken zijn verfilmd. Ik wilde wat origineler zijn in mijn keus en heb daarom ‘Een roos van vlees’ gelezen.

Van zijn boek weet ik me nog weinig te herinneren, maar ik weet nog goed wanneer ik echt werd geraakt door deze man. Ik zag hem op tv in het programma ‘De achtertuin van Jan Wolkers’. Op een poëtische en gepassioneerde manier vertelde hij over de beestjes en planten, oftewel de natuur in zijn Texelse achtertuin. Zijn liefde voor de natuur spatte van het scherm, dat ik als kijker mee kon genieten van de kleine schoonheden in het leven.

Of je nu fan bent of niet, Wolkers heeft een grote bijdrage geleverd aan de Nederlandse cultuur en literatuur en daarom is hij wat mij betreft een van de belangrijkste personen uit de Nederlandse geschiedenis.