Voorpagina Ervaringen

Doe je best, Allah doet de rest!

Afgelopen week werd ik als expert (lees: Internet nerd) in een panel geplaatst tussen allerlei internationale wijsneuzen en hoge pieten. Yes, you may clear your throat, uhu uhu uhu! In angst gigantisch te blunderen, vroeg ik me af hoe ik mezelf hieruit moest redden. Ik kan het niet helpen, het zit in mijn aard. Positief gezind als ik ben, bekijk ik stiekem toch eerst even al mijn opties en check alle nooduitgangen. Je weet maar nooit wanneer die van pas kunnen komen. Het was ook mijn eigen dikke schuld. Door een planningsflater, kwam ik in een tornado aan projecten terecht met te weinig tijd om mezelf behoorlijk voor te bereiden. Afmelden last minute is not done en ziek melden terwijl ik niet echt ziek ben is sowieso nooit een optie voor mij. Ik kan niet alleen heel slecht liegen, ik ben er ook nog eens te lui voor. Dus er zat nog maar één ding op en dat was gaan met die banaan.

In dit soort situaties heb ik altijd kunnen terug vallen op drie belangrijke factoren: vertrouwen, angst en lef. In eerste instantie lijken dit drie losse kreten zonder samenhang. Maar ze werken voor mij als een drie eenheid, niet los te maken van elkaar. Het vertrouwen is niet alleen in God, mijzelf en in een happy ending, maar zeker ook het vertrouwen in de mensen om mij heen. Het vertrouwen in mij van deze mensen alleen al, geeft mij een super boost. Lee Touwers zou nu de kans pakken om zijn "U never walk alone" erin te knallen.

Echter, het tegendeel wordt vaak geroepen: ‘Hell yeah, you walk alone, je wordt alleen geboren en sterft alleen’. Een cliché dat onterecht gebruikt wordt door de wat minder vrolijke types onder ons. De meeste van ons zijn nog altijd direct bij arrival aan moeder’s borst geïnstalleerd, waar we na die enge geboorte gelijk al kennis maken met troost en liefde. Zo ligt het ook met het sterven, er zijn altijd wel mensen die graag hun laatste respect willen tonen en je begeleiden naar je laatste rustplaatst. Dus hoezo word je alleen geboren en ga je alleen dood?

Vertrouwen alleen is echter niet voldoende, sterker nog, dat zou foute boel zijn. Te veel (zelf)vertrouwen houdt niet alleen de spanning weg, maar zorgt er ook nog eens voor dat je zwaar zult blunderen doordat je situaties onderschat. De balans wordt er bij mij gelukkig in gehouden door een flinke dosis aan gezonde faalangst/onzekerheid. Angst houdt mij scherp en alert. Het maakt het mogelijk om problemen te signaleren en zo naar creatieve en doelgerichte oplossingen te zoeken. Het dwingt me ook om naar mijn instinct te luisteren en daarbij brengt het me in contact met het vertrouwen.

Uit wanhoop hoop ik en uit hoop durf ik. Dus vertouwen en angst alleen zijn niet genoeg. Moed lijkt het allermoeilijkste, maar eigenlijk hangt dat af van de balans tussen hoop en angst. Als angst het wint, dan is lef ver te zoeken. Dus wanneer ik iets niet durf, dan heeft dit meestal te maken met een gebrek aan vertrouwen. Iets, iemand of ik lijd te veel aan angst. Angst voor pijnlijke momenten, angst voor falen, angst voor teleurstelling, angst voor spijt, angst voor kritiek…

En juist dan… Net wanneer je te bang bent, de druk te hoog is, de stress niet meer te handelen is, er geen tijd is en eigenlijk alleen nog een wonder je redden kan… is daar dan ook dat wonder. Heilig ben ik overtuigd, dat mij een kracht wordt gegeven op momenten waarop ik het echt even nodig heb. Een kracht die het beste uit mezelf haalt en er voor zorgt dat ik me ergens honderd procent voor inzet. Want meer dan mijn best kan ik niet doen en dan komt alles vroeg of laat toch wel weer goed. Insha’Allah.

Dikke groeten en salaam,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van