Een groot gezelschap, bestaande uit mensen die nog niet zo lang leven tot aan mensen die niet meer zo lang te leven hebben, staat bij het Monument op de Dam in de hoofdstad. De vlaggen en spandoeken staan klaar en de eerste fakkels worden aangestoken. De minder fanatieken onder ons nemen genoegen met een bescheiden windlichtje. Er wordt nog kort verteld wat de bedoeling van de dag is: Een tocht maken door de binnenstad met zoveel mogelijk lichtjes omdat het precies een maand geleden is dat de aardbeving plaats heeft gevonden in Zuid-Azië. En daar gaan we dan.
Onder begeleiding van de zwaantjes wandelen we langs de Dam, richting het Rembrandtplein. Iedereen kijkt naar ons en vraagt zich af waar we mee bezig zijn: ‘Ze gaan toch geen auto’s in de fik steken he??’. Ze krijgen van ons een affiche in de hand gedrukt, lezen het en zeggen spontaan: "Ohhh goed zeg!". Wat zij niet weten is dat mijn hoed een aantal keer bijna in vlammen is opgegaan.
De eerste fakkels komen tot hun eind en worden weggedaan. We flaneren gezellig langs de Amstel en lopen het Rokin over. Een groepje met Japanners kijkt tevreden na het maken van heel wat foto’s. De meeste fakkels zijn inmiddels opgebrand. De fantiekelingen komen erachter dat er kaarsvet heeft gedruppeld, als je even niet opgelet hebt zit het vrijwel zeker op je jas. Ik was er een van.
Terug op de Dam spreken de organisatoren het publiek toe. In het Urdu en – uiteraard – in het Nederlands. Vervolgens wordt er een minuut lang stilte gehouden. Voorafgaand aan een nababbeling, scheiden ieders wegen. Wat overblijft is een plein met hier en daar wat kaarsvet op de grond.
Foto’s zijn hier te bewonderen
12 Reacties op "Licht en stilte voor slachtoffers"
Was dit een Christelijke bijeenkomst???
Met de Islam heeft dit alles natuurlijk niets van doen…kaarsjes voor de doden…minuut stilte…
Nationalisme
Beste Yousaf,
Kaarsjes voor de doden en een minuut stilte is net zo min typisch christelijk als islamitisch. Er zijn geen Bijbelse principes voor te vinden. Verwar christendom niet met westerse(?) gebruiken.
Als mensen op deze manier elkaar willen steunen en misschien ook weer meer (o.a. financiele) aandacht voor Pakistan kunnen krijgen, moeten ze het niet laten.
Leg dat nationalisme eens uit wil je?
nationalisme is het superieur achten van je eigen natie. Ik denk niet dat Margreet een Nationalist is; tenminste, dat zou ik niet zeggen na deze reactie. Ze wil alleen zeggen dat kaarsjes/fakkels en stilte geen typisch religieuze uitingen zijn. Ik zie er zelf ook niets in, maar het gaat hier om de nabestaanden en hun rouwproces. Of misschien om de aandacht te trekken voor de aardbeving. Dat hoeft niet religieus te gebeuren. Aandacht vragen voor misstanden kan ook met lichtjes. Dat maakt het nog geen christelijke bijeenkomst. Atheïsten doen het vaak genoeg. En ik weet nog steeds niet waarom je zo’n beladen term als nationalisme erbij sleept. Margreet zegt dat westerse (weten wij veel of het westers is?) gebruiken niet per sé christelijk zijn, en dat mensen er misschien iets aan hebben in de nasleep van de ramp. Wat is daar nationalistisch aan?
hahaha tim.. ik weet wel wat nationalisme is. Maar wilde weten waarom yousaf dat zomaar zei
Als je goed kijkt naar de cijfers boven de reactie zal je zien dat ik reageerde op Yousaf, niet op jou. Jij reageerde als eerste op #2, en dus heeft jouw reactie het cijfer 2.1. Ik kwam als tweede: 2.2. Ik viel je, overigens niet bewust, bij (je postte terwijl ik aan het typen was).
Als je goed kijkt naar de cijfers, zie je ook dat Yousaf met “nationalist” niet reageerde op Margreet, maar op Faisal.
Niet langs mekaar heen praten mensen ;)
ik volg het niet meer
Als ik het goed begrijp maakt “anoniem” een ERG flauw grapje. Als het maar duidelijk is dat ik niet op Johan reageerde
Hoezo flauwe grap?
Ik reageerde hierop:
“..Ik denk niet dat Margreet een Nationalist is…”
Maar aangezien Yousaf het helemaal niet tegen Margreet had (zie ook data posts), wilde ik er ff op wijzen. That’s all.
Ik reageerde inderdaad op faisal met dat nationalisme