Voorpagina Cultuur, Ervaringen

Some art is quite useful

Ik kreeg onlangs de opdracht een ontwerp te maken. Het betrof een islamitisch thema waar ik eigenlijk bar weinig over wist. Dus wat doe je dan? Je googled er op los. Al gauw kwam ik beetje bij beetje meer te weten over het onderwerp. De grootste ontdekking tijdens deze digitale speurtocht was dat ik eigenlijk het hele verhaal allang kende. Ik was het kennelijk vergeten en deze opdracht diende dus mooi als een soort van opfriscursus. Het ontwerp wat ik eigenlijk snel wilde afronden krijgt daardoor een steeds specialere dimensie en ontwikkelt zich meer tot een kunstwerk. Ineens heb je het dan, een nieuwe manier om dichter bij God te komen.

Gek dat ik daar nooit eerder aan gedacht heb. Zoals Michelangelo het Scheppingsverhaal heeft gecreëerd zal mij natuurlijk nooit lukken. Maar het is wel erg inspirerend om te zien hoe hij van zijn onderzoeken na velen jaren tot meesterwerken is gekomen. Hoe ik het precies ga aanpakken weet ik nog niet. Maar ik ben wel verheugd er aan te beginnen en het is weer een nieuwe uitdaging. Vooral als je het islamitisch verantwoord wil aanpakken. Mensen en dieren mag je niet tekenen, bloemen en planten mogen volgens mij dan weer wel. Maar hoe zit het met de zon, de maan, de sterren, aarde en alle andere planeten? Een voorstelling van het Paradijs of de Hel is ook niet helemaal halal af te beelden meen ik me te herinneren. Best lastig. Maar dat maakt het allemaal leuk. Leuk om uit te zoeken en er een project van te maken.

Op deze manier verenig ik twee van mijn liefdes samen. Misschien moet ik eerst maar eens onderzoeken of hiertoe eerdere pogingen zijn gemaakt. Toevallig ben ik afgelopen nacht nog met een groepje moslims op pad gegaan in verband met de Museumn8. Erg gezellig is het wel, maar je waardeert de tentoonstellingen toch iets minder dan een doordeweekse dag. Je sjokt zo overal voorbij en voor je het weet sta je alweer in een ander museum. Het zou mensen moeten aanmoedigen wat vaker naar musea te gaan, maar na zo’n uitgebreide tocht ben je eigenlijk wel genoeg aan kunst en cultuur voor een heel jaar gevoed. Bijzonder is zo’n nacht wel en zeker aan te raden voor volgend jaar. Het is te vergelijken met een soort Koninginnenacht maar dan zonder de vrijmarkt en overmatig gebruik aan bier en de kleur oranje. Verder zijn de verwachtingen en spanningen eromheen niet zo groot waardoor het niet uitmondt tot één grote tegenvaller. Okay, eigenlijk gaat die hele vergelijking niet op, maar het was beregezellig en zeker een inspiratie.

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van