Voorpagina Algemeen

Ebru is boos, maar waarom?

Ebru, waarom ben je boos. Waarom abla, waarom?

Ebru Umar. U kent haar wel. Dat is die dame die het draaien en verdraaien van feiten tot een kunst heeft verheven. Je zou haar gerust een draaideurcrimineel kunnen noemen. Met overigens een prachtige achternaam.

Vandaag verscheen in De Ebru (ook wel bekend als de vrijdageditie van dagblad Metro) een column van haar hand met als titel “F**cking Hoofddoek”. Een ding wordt duidelijk: Ebru is boos. De vraag is alleen: waarom?

Met haar klaagzang reageert zij op het bezoek van de Turkse president Gul, die het had over de handelsbetrekkingen, de rijke historie en de wederzijdse bewondering.

Nee, daar hadden we het niet over. Klopt het dat de president een Islamitische achtergrond heeft? Heeft the first lady een kopvod op haar… hoofd? We waren en masse bijna getrapt in de glimlach van de president en zijn onderdrukte vrouw. Maar gelukkig is daar de Reïncarnatie van de Verlichting Zelve, Ebru Umar, die ons haarfijn uitlegt waar deze Turk en zijn ‘gematigde islam’ werkelijk voor staan.

Ebru, feiten en vragen

Ebru splitst de Turkse bevolking op in twee groepen: moslims en verlichte mensen. Zij zegt: “De islam is voor het verlichte deel van de Turkse populatie een vloek, een juk dat ze van zich af willen schudden maar het lukt niet.” Welk juk om precies te zijn? Feit: het juk waar 21 miljoen Turken (50% van de stemmen) in 2011 vrijwillig op de Islamitisch geïnspireerde AKP, waar president Gul toebehoort, hebben gestemd? Dat noemen we geen juk, maar democratie. Of bedoel je het juk van een first lady met hoofddoek? Welk juk?

Ebru: “Het zijn nooit mannen die geen auto mogen rijden”. Feit: het verbod op autorijden voor vrouwen geldt alleen in Saoedi-Arabië met een ultraconservatief regime, waar menig moslim van walgt. Vraag: wat heeft dit met Gul en zijn ‘gematigde Islam’ te maken?

Ebru: “Het zijn nooit mannen die een burka moeten dragen”. Feit: de plicht om een burka te dragen, geldt alleen in een aantal steden van Saoedi-Arabië: een koningshuis met een ultraconservatief regime, waar menig moslim van walgt. Vraag: wat heeft dit met Gul en zijn ‘gematigde Islam’ te maken?

Ebru: “Het zijn nooit mannen die niet naar school mogen”. Feit: het waren de ‘verlichte Turken’ die het dames met hoofddoeken hadden verboden te studeren op universiteiten, waarmee hun talent, ontwikkeling en grondrechten volledig van tafel werden geveegd. Feit: het was jouw verlichte meute die wetsvoorstellen van deze (volgens jou) gevaarlijke Islamist, om vrouwen dat recht te geven, blokkeerden. Vraag: is dit de gelijkheid die je nastreeft?

Ebru, hak en tak

En dat is nu exact het probleem. Ebru Umar wringt zich in cryptische bochten om haar standpunt te onderschrijven. Haar argumentatie kan als volgt worden samengevat: President Gul is president van Turkije. De verlichte Turken (lees: niet-moslims) lijden onder de Turkse moslims, want in Saoedi-Arabië mogen vrouwen geen auto rijden en moeten ze een burka dragen. President Gul is moslim. De vrouw van de president bedekt zich. President Gul en zijn Islam zijn vrouwonvriendelijk. De gematigde islam bestaat niet.

Dat zegt eigenlijk meer over Ebru en haar meute. Ebru ziet geen partij, die zelf niet de Islamitische identiteit noemt in de statuten of partijprogramma’s, maar zij ziet het juk van de Islam op verlichte Turken. Ebru ziet geen president van Turkije, maar een moslimheerser. Ebru ziet geen modieuze presidentsvrouw met naaldhakken, maar een vrouw zonder keuze vrijheid met een ******* hoofddoek.

Ebru, waarom ben je boos? Waarom abla, waarom?