Voorpagina Islam

Tariq Ramadan blijft

Het islamdebat – zoals we dat zo mooi noemen – neemt een steeds positievere wending aan. Het feit dat Tariq Ramadan, met dank aan de sultan van Oman, hoogleraar is geworden aan de wereldbekende Leidse universiteit draagt daar ongetwijfeld aan bij.

De Zwitserse Tariq Ramadan staat alom bekend om zijn veelzeggende visie over de actieve deelname van moslims in de samenleving. Als ik zijn hele betoog kort onacademisch samenvat dan zegt hij eigenlijk: De moslims blijven hier en met z’n allen moeten en kunnen we er het beste van maken. Dat onderschrijf ik volkomen. Ik vind het daarom maar buitennissig dat er kritiek op zijn aanstelling is. Gelukkig heeft minister Plasterk het wel begrepen.

Dit is overigens niet zijn eerste functie op een Nederlandse universiteit. Het is enige tijd bekend dat hij, met dank aan gemeente Rotterdam, gasthoogleraar identeiteit en burgerschap wordt aan de Erasmus Universiteit. Vanmiddag is het dan zo ver, dan geeft Ramadan een oratie op de universiteit en wordt zijn functie officieel van kracht. Gefeliciteerd Nederland!

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal