Voorpagina Algemeen

Wat te doen in april/mei 2012?

Noureddine geeft je de uitgaanstips voor april en mei 2012. Van een Bekeerlingendag tot Maqra’ah van de Muwatta en het Mawlid Festival 2012.

Gewoon even wat dingen op een rijtje, voor degenen die nog niet de hele maand april of mei hebben volgepland met onzinnige activiteiten. Wat te doen?

Ik dacht dat jullie misschien allereerst zin zouden hebben om met me op reis te gaan naar onze broeders en zusters in Oslo, voor de Peace Conference 2012. Met o.a. Abdurraheem Green (bekend van de Bekeerlingendag 2011), Boona Mohammed en Hussain Yee (bekend van de Bekeerlingendag 2010) zal het een mooie 3-daagse conferentie worden van vrijdag 27 tot en met zondag 29 april. Doen?

Er is vast wel een retourtje RyanAir te regelen.Het zullen wat vriendelijke lezingen worden, met een grapje hier en daar, maar getuige de promo (laatste 3 minuten) zal er ook wel een donderpreekje bijzitten. En dat kan helemaal geen kwaad, een beetje donderen op zijn tijd.

Daarna dacht ik dat we misschien zondag 6 mei 2012 maar eens vrij moesten houden voor de 5de Nationale Bekeerlingendag 2012. Nee, dit is geen dag die exclusief voor bekeerlingen is. Nee, het is zelfs geen dag exclusief voor moslims. De deuren van Moskee Omar Al Faroek te Overvecht, Utrecht, zullen voor iedereen open staan. (Behalve dan als je alleen maar komt om te rellen met je roze microfoon of Israëlische vlag. Dan krijg je een broodje van ons en mag je buiten op de stoep zitten. Ook wij kennen onze beperkingen helaas).

Dit jaar zullen we er weer een gezellige boel van maken met Jamal Badawi (Canada), expert op het gebied van moslimminoriteiten en interreligieus samenleven. Daarnaast zal uit Denemarken Abdul Wahid Pedersen komen, gewoon omdat Scandinaviërs koel zijn. Vervolgens hebben we Abdulmalik Kroon, mijn broeder van een andere moeder. (En van een andere vader trouwens, we zijn geen familie, maar het zou kunnen, echt waar.) Ook oude bekende Muslim Bilal rijmt ons tegemoet en mijn persoonlijke favoriet: Khalid Benhaddou uit Gent, kort geleden nog bij het Islam Congres in Amsterdam aanwezig. Dus: pak die trein, station Overvecht en ik zie jullie daar!

Nadat jullie zijn bijgekomen van dit conferentiegedruis, vergeet dan niet dat er ook nog aan het lichaam gedacht moet worden. Zo organiseren onze duurzame broeders en zusters van de Groene Moslims een Waddenloop vanaf Schiermonnikenoog op 17 mei 2012 (Hemelvaartsdag voor de leek). Oog in oog met deze prachtige ‘ayaat van Allah’ (teken van God) dat dit prachtige stuk natuur is, zul je flink aan je stapvermogen kunnen werken, maar vooral kunnen genieten van het bijzondere landschap én gezelschap. Kaplaarzen aan en volg in de voetstappen van Mozes (vzmh) terwijl de zee zich terugtrekt.

Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om echte kennis op te doen. Zo zal er van 25-27 mei 2012 een 3-daagse conferentie plaatsvinden in Rotterdam, waar o.a. Sheikh Mohammed Daniel van de Cordoba Academy zal spreken. De hele conferentie zal gaan over De Muwatta, het klassieke meesterwerk van Imam Malik (c. 711 – 795/93 AH – 179 AH ). Het zal bestaan uit een zogeheten maqra’ah, ofwel een gehele lezing van dit werk met zo’n 1.700 ahadith. Er zal ook aandacht zijn voor de historische duiding van Imam Malik en zijn wereld, inclusief een gedeelte over hadithwetenschap in het algemeen.

Menig wbh-redacteur heeft er mogen verpozen in de afgelopen paar jaar, maar toch is het een late binnenkomer op mijn radar – en programmatechnisch enigszins problematisch – het Mawlid Festival.  Problematisch, want laten we wel wezen – hardcore kennis opdoen over de Muwatta is erg fijn maar de verleiding van het Mawlid Festival is niet mis! Naast de reguliere sprekers ook flink wat nashied, ofwel islamitische lofliederen, en een heuse Quizz. Gekkenhuis! Wat te doen! Wat te doen!

Dus… wat te doen? Lijkt me geen vraag meer. Zie jullie daar insha’Allah. Ik houd van april en mei 2012, yeah!

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van