Voorpagina Algemeen

Als het maar niet vanwege je religie is!

‘Waait de PVV over of wordt het juist groter?’ onderwerp van de discussiebijeenkomst van een groep Turkse professionals (Tannet). Het onderwerp trok mij vrijwel meteen aan. Op aandringen van een vriendin bezocht ik eerder een netwerkbijeenkomst van ze. Al gauw concludeerde ik dat met mijn ‘ik ben werkzaam als technisch specialist en probeer iets van bestuurskunde te studeren’ niet geheel thuis hoorde binnen dit strak in pak of in net jurkje geklede clubje professionals.

Ondanks het feit dat de PVV altijd al een interessant discussieonderwerp vormt, was ik ook wel erg benieuwd naar de mening van deze Turkse professionals over dit onderwerp. Vol enthousiasme haalde ik mijn vriendin over mee te gaan. Het was overduidelijk dat het onderwerp de gemoederen bezighoudt. Volgens de één zouden we geen aandacht moeten besteden aan Wilders en zijn uitingen. Volgens de ander zou dit juist wel nodig zijn. Zonder ingrijpen van de voorzitter zou de discussie nog wel even voortduren.

We stonden net op het punt het gezelschap te verlaten. Tot één van de Nederlands Turkse (of andersom) professionals met een nieuwsgierige blik vroeg: ‘Sorry, ik ben erg nieuwsgierig. Bent u Nederlands?’. Zonder erbij na te denken beantwoordde ik ‘Nee meneer, ik ben Turks’. Eerder concludeerden we tijdens de discussie nog zo mooi dat we zowel Nederlands als Turks zijn.

Tja daar heb je het al.. meneer denkt dat ik gewoon Hollandse ouders heb (gewoon echte Hollandse snap je?).Het komt vaker voor dat mensen denken dat ik een bekeerde Hollandse dame ben. Om duidelijk te maken dat dit niet het geval is geef ik vaak al snel aan dat ik Turks ben. Zo eenvoudig is het dus allemaal niet.

Na die ene vraag volgen er uiteraard meer. De gemiddelde Nederlander denkt dat elke dame wordt gesteund (of zelfs gedwongen) in het dragen van een hoofddoek. Het tegendeel is echter vaak het geval. Meneer is benieuwd naar hoe lang ik dit doekje al draag. ‘Doe je dit om je haar niet meer te hoeven borstelen?’(dus). Mocht ik destijds op mijn 19e mijn klasgenootjes uitleggen waarom ik deze keus gemaakt had. Nu kon ik dat op mijn 23e nog eens herhalen voor deze meneer. Geen probleem overigens.

‘Dat doe ik omdat ik dat graag wil, mijzelf hier prettig bij voel. Ik heb deze keus zeer bewust gemaakt’. Ik zat destijds in mijn 2e jaar van mijn hbo studie. Een ware geheime operatie. Zonder mijn ouders in te lichten over mijn keus ging ik ’s ochtends vroeg op pad met mijn hoofddoekje om. Uiteraard kon ik heel wat reacties verwachten. Die kreeg ik ook. Reacties als: ‘ow ben je getrouwd?’ of ‘aaah gossie moest dit van je ouders’ zijn mij niet onbekend. Meestal overtuigd mijn motivatie de mensen wel (absurd dat dit nodig is ook maargoed).
De reactie van meneer zal mij echter lang bij blijven. ‘Ow je draagt het dus niet vanwege je religie?, dan is het goed’. Hoezo, dan is het wel goed?! Als ik mij kan vinden in wat mijn religie mij voorschrijft en mij hierbij goed voel is het niet goed? Religie is toch echt onlosmakelijk van overtuiging en de eigen wil. Meneer bent u ergens bang voor..?

Één ding wat ik zeker van deze avond heb geleerd: ook professionals in pak kunnen nog veel bijleren.

24 jaar oud, werkzaam als technisch specialist en student Bestuurskunde. Heeft een te brede interesse in te veel zaken. Leert graag bij over verschillende culturen en probeert zo nu en dan wat te schilderen.

Lees andere stukken van Fevziye