Voorpagina Algemeen

Veroordeeld zonder vonnis

Tegenwoordig zitten de media overal bovenop. Kritische berichtgeving maakt dat politici of topmanagers vaak al publiekelijk veroordeeld worden voordat is vastgesteld of er sprake is van strafbaar of verwijtbaar gedrag.

Is dit inherent aan een hoge positie? Of zijn we doorgeslagen in onze zucht naar transparantie en moeten publieke figuren beter worden beschermd, bijvoorbeeld via een wet of gedragscode?

Elsevier en Berenschot organiseerden 9 november in de Rode Hoed (A’dam) een debat: "Veroordeeld zonder vonnis".

Het was een debat met veel journalisten in de zaal, een aantal politici, mensen uit het bedrijfsleven, slachtoffers van de pers en een aantal ‘gewoon geintereseerden’.

De gedachte die ik eraan heb overgehouden:

Zoals wij weten is het tegenwoordig (althans, zo komt het over bij mij) een grote strijd tussen verschillende media om als eerste met het nieuws te komen. Ik laat dan de zeldzame soort die ik niet tot deze groep reken buiten beschouwing. Het lijkt wel alsof de krantenmarkt net geliberaliseerd is en iedereen gretig toeslaat in de hoop een mening of een oordeel in de strot van de lezer te duwen. Probleem….

Aan de ene kant heb je de media die dus vindt dat alles bericht moet worden en aan de andere kant een groepje mensen die de sympathie hoog in het vaandel heeft staan. Toch is het diezelfde gretige lezer die gewoon alles wilt weten. Confusing….

Hoe ver de media mag gaan is dus moeilijk te bepalen. Je kan niet zomaar een instantie inschakelen die alle nieuwsberichten controleert… dat schaadt de persvrijheid. Wel vind ik dat het tijd wordt dat journalisten de eigen verantwoordelijkheden en de impact van hun schrijven niet uit het oog verliezen.

Een journalist moet natuurlijk in eerste instantie de maatschappij op de hoogte houden en een kritische reflectie zijn van de bevolking/politiek/whatever. Wat de journalisten niet moeten doen, is selectief berichten of speculaties en verdenkingen presenteren als waarheden.

Je wordt zo namelijk schuldig geacht tot het tegendeel bewezen is… en zo werkt het denk ik niet in Nederland.