Voorpagina Algemeen

Lang leve de Koningin!

Ik hou van de Koningin. Zo het is er uit. Ik vind haar geweldig. Als ik aan Hare Koninklijke Hoogheid denk, dan is zij voor mij de belichaming van tolerantie, beschaafdheid en respect in Nederland. Niet alleen vanwege haar toespraken of haar recente voorkomen in Abu Dhabi en Oman. Neen, eigenlijk meer door waar ik gisteren achterkwam.

Gisteren, terwijl menigeen losging tijdens Koninginnenacht, zat ik onder het genot van een kop Marokkaanse muntthee en mijn familie als gezelschap te kijken naar het VPRO programma Andere Tijden. Het ging over een film die toentertijd kroonprinses Beatrix maakte, in het jaar van het Kind 1979, met als titel ‘Kinderen, in het jaar van het Kind’. Ongeveer een jaar voor haar aantreden als Koningin der Nederlanden was zij druk bezig met voorbereidingen om de problematiek in Nederland voor zichzelf in kaart te brengen. Zo hield zij zich voornamelijk bezig met de zwakkere groepen in de samenleving zoals gevangenen, daklozen, verstandelijk en lichamelijk gehandicapten, maar ook buitenlanders.

Kroonprinses Beatrix trok de wijken in om in gesprek te gaan met kinderen. Ze maakte zich zorgen om de toekomst van Nederland. Zij zag als een van de eersten in dat er problemen kunnen – al dan niet waren – ontstaan vanwege de verschillen. Begin jaren zeventig was dit onderwerp nog niet te vinden op de agenda van politici. Beatrix was bezorgd, want konden de kinderen van buitenlanders gelijke kansen krijgen?

Maar ze is heel duidelijk en consistent, haar boodschap is een van tolerantie en begrip zoals wij niet anders van haar gewend zijn. Haar woorden geven dit heel mooi weer:

“Ik geloof dat we hen vooral in hun eigen waardigheid moeten laten, respect tonen voor hun achtergrond en moeten proberen voor deze mensen ruimte in onze samenleving te maken. Het zal nog een lang proces zijn. Maar ik geloof dat, als het ons niet lukt, het heel moeilijk zal worden voor hen maar ook voor ons allemaal.’

Zolang er mensen zijn zoals Koningin Beatrix die door hun hart en verstand inzien dat tolerantie en begrip cruciaal zijn om als samenleving vooruit te komen… dan komt het wel goed met Nederland.

Het mag duidelijk zijn dat Koningin Beatrix een vorstin is voor alle Nederlanders ongeacht hun afkomst. Voor de multiculturele samenleving haters, eat your heart out!

En nu met z’n allen: ‘Lange leve de Koningin!’

Links: Reportage van Andere Tijden, Beatrix en de buitenlandersDe film, Kinderen, in het jaar van het Kind

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika