Voorpagina Maatschappelijk

Kilo Utrecht Tango Neder-Marokkaantjes

Afgelopen week was het weer raak. Neder-Marokkaantjes deden weer van zich spreken. Dit keer in Ede. Een groepje Neder-Marokkaantjes vond het daar een wat stille en saaie bedoeling in de bussen, dus besloten ze zelf eens wat leven in de brouwerij te brengen namelijk: Buschauffeurtje pesten! Buschauffeurs werden uitgescholden, bespuwd en geïntimideerd tot grote hilariteit van de Neder-Marokkaantjes die nooit meer een saaie busrit hadden. De buschauffeurs zelf konden, in tegenstelling tot hun treiteraars, er de humor niet van inzien en deden beklag bij hun werkgever. Niet dat het wat hielp, want zoals overal waar Neder-Marokkaantjes de boel aan het verzieken zijn, schijnt niemand te weten wat te doen tegen dit tuig van de richel. Zo gingen er een aantal weken voorbij zonder dat iemand ingreep, totdat de stichting Interhulp Migranten te Ede zich met de kwestie ging bemoeien. De Marokkaanse voorzitter van deze stichting was het spuugzat en besloot zelf maar actie te ondernemen. Abderrahim Gssime: “Wij willen een duidelijk signaal afgeven aan de Marokkaanse gemeenschap. Het gedrag van deze jongens kunnen wij niet tolereren. Ze moeten kei- en keihard aangepakt worden.” Voortaan zouden er incognito zes Marokkaanse stewards meerijden op de bussen die de boel in de gaten zouden houden en ingrijpen wanneer het buschauffeurtje pesten zich voordeed. De woordvoerder van de vervoersmaatschappij Veolia regaeerde positief op dit initiatief: “ Wij hopen dat we op deze manier in contact komen met de jongeren en dat het probleem bespreekbaar wordt. Wat kunnen we anders?”

Het is dat ik geen eigen richting voorsta, want anders zou ik persoonlijk eens een ritje gaan maken in één van die stadsbussen te Ede vergezeld met een honkbalknuppel van gedegen kwaliteit. Eens kijken of die Neder-Marokkaantjes er nog steeds de humor van inzien om buschauffeurs te terroriseren wanneer ze een aantal maanden in een rolstoel moeten zitten en door een rietje moeten eten. Een rechtse rakker ben ik niet en ik zou ook niet willen leven in een repressieve maatschappij met op elke hoek een agent, maar wanneer de overheid het laat afweten zoals in Ede dan krijg ik toch spontaan extreemrechtse oprispingen en een hevig verlangen naar werkkampen en lijfstraffen. Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat dit tuig wekenlang ongestoord zijn gang kon gaan? Waar waren de politie, justitie en de overheid in Ede?

Ik begrijp het gewoon niet. Na al die jaren begrijp ik het nog steeds niet. Hoe kan het dat overal in Nederland jarenlang kleine groepjes Neder-Marokkaantjes en ander soortgelijk tuig de boel verzieken zonder dat de overheid daar adequaat tegen optreedt? Nu begrijp ik dat de overheid ook geen onmiddellijke oplossingen heeft voor alle sociale problemen in de samenleving, maar is het zoveel gevraagd om direct in te grijpen bij gevallen zoals in Ede?

Wat is het? Incompetentie? Desinteresse? Multiculturele overgevoeligheid? Langzaam draaiende bureaucratische molens? Langs elkaar heen werkende of elkaar beconcurrerende overheidsdiensten? Opeenvolgende kabinetten met andere prioriteiten of aanpak? Iets anders? Wie het weet mag het zeggen, want ik begrijp het niet!

Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.

Lees andere stukken van