Voorpagina Algemeen

Intercultural high potentials

Ik was een paar dagen terug met een groep allochtone jongeren uit verschillende organisaties uitgenodigd bij een inhouse-dag van TNT (TPG). Netals bij bijna alle grote multinationals is ook bij TNT het ?diversity beleid? een hot item. Hoe krijgen we meer allochtonen op hogere posities en als leidinggevenden binnen het bedrijf? Een eerste goede stap die men daarbij heeft genomen, is om de term ?hoog opgeleide allochtonen? te vervangen door ?intercultural high potentials?. Kijk, dat klinkt al een stuk stoerder?

De volgende dag vertelde ik dit aan een vriend van me, ook een ?intercultural high potential? (al zet ik zelf wel wat vraagtekens bij zijn ?potential?, maar dat terzijde) en zijn reactie was: ?Ik geloof er niks van. Ze doen het zeker alleen voor hun imago om te laten zien dat ze zo?n percentage allochtonen hebben.? Ik zei: ?Nee, vriend! Het kwam bij mij allemaal heel oprecht over en ze steken er veel geld in. Ze kwamen met hele analyses waarom het voor een bedrijf belangrijk is ook in de hogere gelederen een afspiegeling van de samenleving te ontwikkelen. En ze noemen ons geen ?allochtonen? meer?. Maar alle moeite was tevergeefs, hij kon het gewoon niet geloven dat men bij zulke grote bedrijven echt oprecht staat te springen om ?intercultural high potentials?.

Toen ik er verder over nadacht, begreep ik dat ook ik waarschijnlijk net zo sceptisch zou zijn als ik het niet met mijn eigen ogen zou hebben gezien. Door alle negatieve associaties met het ?allochtoon?-zijn, is het ook een beetje ongeloofwaardig dat je bij mutinationals als Shell, Akzo-Nobel en TNT-TPG juist heel erg gewild bent. Je wordt al blij als ze je geen ?allochtoon? meer noemen.

Tijdens die bijeenkomst bij TNT vroegen ze ons wat ze nou in hemelsnaam moeten doen om de ?intercultural high potentials? binnen te halen en te behouden. Want wat ze ook proberen, het lukt ze gewoon niet. Naast alle creatieve ideetjes die we ze gaven, was het belangrijkste toch wel dat we helemaal niet voorgetrokken willen worden, maar gewoon eerlijk beoordeeld willen worden op onze kwaliteiten en competenties.

We willen geen voorkeursbehandeling, geen positieve discriminatie, maar gewoon eerlijkheid. En daarvoor dient de mentaliteit of bedrijfscultuur veranderd te worden. En zoals een hoge TNT-mevrouw dat zei: ?dat kan veranderd worden met een pot stroop, maar ook met een mokerhamer en waarschijnlijk zijn beide nodig.? Misschien kunnen deze beide middelen ook wel in de maatschappij ingezet worden. En hoe stoer ?intercultural high potentials? ook klinkt, ik denk niet dat we een aparte benaming nodig hebben, want dan worden we alleen maar van het ene hokje in het andere gestopt.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van