Voorpagina Geschiedenis

Spanje: Back in the days

Vanaf het begin van de 8ste eeuw was Spanje ongeveer 6 eeuwen lang één van de mooiste voorbeelden van religieuze harmonie in Europa. Onder Islamitisch heerschappij werden hier de zaden van de Renaissance geplant en werd een beschaving neergezet waar de rest van Europa alleen van kon dromen.

Moslims, Christenen en Joden die, ondanks de verschillen, op basis van respect en rechtvaardigheid samen met elkaar leefden. Elke keer als ik de verhalen van die ?Gouden? periode hoor en lees, denk ik bij mezelf: ?Als het tóen, 13 eeuwen terug, al mogelijk was en zelfs dichtbij huis (in Europa), dan moet het nu toch ook gewoon kunnen??

Tijdens het afgelopen Internationaal Film Festival van Rotterdam (alweer maanden terug) bezocht ik de film ‘Le Grand Voyage‘. Het gaat over een Frans-Marokkaanse jongeman die met zijn oude, meer traditionele vader duizenden kilometers met de auto aflegt van Frankrijk naar Mekka voor de bedevaart. Het was best een leuke film, maar wat me nog het meest is bijgebleven, is het gedicht dat aan het einde prachtig wordt gezongen door Amina Alaoui. Het gaat om dit nummer:

Amina Alaoui  Ode d’Ibn Arabi (klik erop om te beluisteren)

Het is een schitterend gedicht geschreven door Ibn Arabi (geboren in 1165 in Murcia, Spanje). Ibn Arabi is niet in één woord te beschrijven. Om een idee te krijgen van die Islamitische Andalusische periode, hoef je slechts een glimp van zijn werk op te vangen. Hij was een mysticus, filosoof, theoloog, wetenschapper, maar in al deze geinspireerd door de Quran. En dan krijg je dus prachtige teksten als deze:

Laqad sara qalbi qabilan kulla suratin
Famar?u lilghizlan wa hadiru liraghban
Wa beitu li awthan wa ka?batu ta’ifin
Wa lawhu Tawrat wa mishafu Quran
Adinu bidinil hubb
Anna tawajjahat raka’ibuh
Fal hubbu dini wa imani

Mijn hart kan nu elke vorm aannemen
Een weiland voor de gazellen en een klooster voor de monniken
Een tempel voor de beelden en de ka?ba voor de (Islamitische) pelgrims
Een plaat van de Torah, de bladeren van de Quran
Mijn geloof is het geloof van de liefde
Ik volg de reizigers van haar karavaan
Liefde is dan ook mijn geloof en mijn religie

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van