Voorpagina Algemeen

Halal! Of toch niet?

Iedereen weet dat moslims  geen varkensvlees mogen eten. Wat minder bekend is, maar inmiddels veel mensen na lang aandringen weten, dat we ook al het overige vlees niet mogen eten tenzij het halal is (nee ook geen kip!). Overigens houden veel moslims zich niet aan het halal concept, maar in principe eten we dus alleen vlees wat in de naam van God is geslacht. Om het maar even nog onduidelijker te maken: we mogen ook geen producten eten waarin dierlijke vetten zijn verwerkt en van een varken mogen we helemaal niets gebruiken. Dus geen varkensleer*, -vlees, -vet, etc.

Christien Meindertsma, een Rotterdamse ontwerpster, had in de gaten dat er meer werd gedaan met een varken en ging op speurtocht. Na drie jaar lang speuren heeft ze al haar grappige en soms zelfs shocking bevindingen gebundeld in het boek PIG 05049. Geen wetenschappelijk boek waarbij je na tien pagina’s in slaap valt, maar gewoon een onderzoekje vanuit haar eigen bevindingen links en rechts.

In het artikel van NRC-next van gisteren legt ze de inhoud van het boek uit. Nu komen er natuurlijk dingen uit waarvan ik op de hoogte ben zoals gelatine in winegums en drop, maar dat er zelfs in antirimpel crème, kogels, omhulsels van pillen en zelfs bij het maken van tonijnsteak varken wordt gebruikt is mij onbekend.

Ik ben ook zo een freak die uren spendeert in een supermarkt (als ik er ooit kom) om te kijken of ik het wel mag eten/kauwen/drinken. Tenslotte vind je in de meest maffe producten wel gelatine of andere rotzooi wat je niet mag eten. Er is een hele reeks van E-nummers die we niet mogen en het zit serieus bijna overal in! Zelfs mijn Nederlandse vriendin let er op en die is zelfs strenger dan ik. Als ik wil grijpen naar haar verleidelijke pepermuntjes, dan krijg ik een tik op mijn handen: “Dat mag jij helemaal niet!” Het is natuurlijk helemaal balen als je ergens zin in hebt waar net iets in zit wat je niet mag hebben. Dan begint shaitaan wel heel erg verleidelijk te klinken.

Hoe vaak heb ik wel niet na lang zoeken eindelijk mijn droomschoenen gevonden met de vervelende mededeling dat er varkensleer is gebruikt, een heerlijke taart gegeten en achteraf pas op de verpakking gelezen dat er alcohol in zat, iemand niet teleur willen stellen door te zeggen dat de aankoop minder halal is dan die denkt, tijdens het eten van snoepjes naar de prullenbak gerend, omdat je tijdens het kauwen erachter bent gekomen waar je eigenlijk op kauwt, urenlang nutteloze discussies hebt gehad of je iets wel of niet mocht eten en het vaak een ijsje of iets dergelijks betrof…

Gelukkig bestaan er ook genoeg producten waar je met een gerust hart je tanden in kan zetten. Zo heeft Jamin gelatinevrije snoepjes en introduceren binnenkort alle grote supermarkten halal chocolade en kauwgom (waarschuwing: bij overmatig gebruik van de kauwgom heeft u kans op een blijvend letsel aan uw kaak).

Is het nog wel te voorkomen dat je producten gebruikt waar varken in is verwerkt? Met goed kijken, opletten op bepaalde details, een bezoek aan de Marokkaanse of Turkse supermarkt, een beetje relativering en loslaten van neurotische aanvallen kom je al een heel eind.

* volgens de Hanafitische wetschool