Voorpagina Ervaringen

Muslim Youth Project

Onlangs is een groep van veertien deelnemers terug van een drie weken durende reis door de Verenigde Staten. Het is een onderdeel van het uitwisselingsprogramma ‘Muslim Youth Project’ dat georganiseerd wordt door het Nederlands Jeugdinsituut.

De deelnemers zijn verbonden aan organisaties met een groot bereik onder islamitische jongeren. De groep is divers samengesteld: opleiders, jeugdwerkers, ‘community leaders’, journalisten, vertegenwoordigers van lokale overheden en non-gouvermentele organisaties. Zij brachten bezoeken uiteenlopende Amerikaanse organisaties en professionals. Waaronder jongerencentra, imams, moskeeën en veel meer.

Jihad Alariachi is een van de deelnemers en heeft een interview gegeven in New York aan het KRO programma Radio 1 ‘Dingediegebeuren’, ook andere deelnemers komen aan het woord. Zo te horen heeft Jihad een nieuwe wereld ontdekt daar, luistert u zelf.

Mohammed Azahaf was een van de deelnemers en deelt ook graag zijn ervaringen, lees verder voor zijn fotoverslag.

Een van de culturele activiteiten was een bezoek aan de plek waar de gebeurtenis plaatst heeft gevonden die helaas voor een totaal andere beeld over moslims heeft gezorgd. Het was een apart gevoel om daar te staan: Iets wat je alleen op tv hebt gezien en nu in het echt, dat wekt wel vreemde gevoelens op.

Op zoek naar ansichtkaarten voor onze naasten in Nederland komen we deze kaart tegen. Het is veelzeggend, als je stilstaat bij het feit dat de Indianen al sinds 1492 vechten tegen terrorisme in hun land.


Tijdens een bezoek aan de particuliere islamitische school Al-Noor Academy in Boston gingen we met de leerlingen in gesprek. We merkten op dat deze moslims zo sterk in hun schoenen stonden. Veel sterker dan de leerlingen op een islamitische school in Nederland. De jonge leerlingen weten heel goed wat ze willen worden in de toekomst. Zelfverzekerd vertelden ze zichtzelf later terug te zien als rechter, advocaat, dokter of chirurg. Deze houding komt natuurlijk, doordat de leerlingen geschoolde ouders hebben.


In gesprek met een islamitische studentenvereniging over de positie van moslims in Nederland en de VS.

Als je in de VS bent en je bent een actieve moslim dan is het leuk een bezoek te brengen aan de Verenigde Naties. Bij de VN kregen we een rondleiding van een Japanse gids die nauwelijks te verstaan was. Een Japanse die Engels spreekt… Probeer dat maar eens te begrijpen en dan nog te volgen! Een groepsfoto binnen met veel bekenden zoals Jihad, Leyla en Mohamed.

Net als de meeste moslims verrichten wij ook het vrijdagsgebed, dit doen we in de omgeving van Boston. Het is een geweldig gevoel om het gebed te verrichten in een moskee waar alle nationaliteiten zich verzamelen om Allah te aanbidden. En niet te vergeten, een vrijdag preek in het Engels. Imams in Nederland kunnen nog iets opsteken van hun collega’s in de VS.

Op een vrije dag ging een deel van de groep naar de wereldberoemde Times Square. New York is een stad die 24 uur lang blijft draaien. Al het geld dat verspild wordt aan lichtreclame kan beter gebruikt worden om een arm land in Afrika mee voeden.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal