Voorpagina Recensies

Lord of War

Deze film is afgelopen week in premiére gegaan. Het is een uitstekende film met een krachtig kernverhaal. Yuri Orlov (Nicolas Cage) is een wapenhandelaar, die de hele wereld rondreist om zijn wapens te verkopen. Hij komt daarbij in de meest gevaarlijkste oorlogsgebieden. Het beroep van Yuri zorgt ervoor dat hij vele vijanden heeft. Zo moet hij uit de handen blijven van de medogenloze Interpol-agent Jack Valentine (Ethan Hawke). Yuri’s klanten bestaan meerdendeel uit de meest beruchte dictators ter wereld. Deze film zet de kijker aan tot het denken over de vraag; Waarom zijn er vandaag de dag nog steeds zoveel wapens in omloop ?

Aan het einde van de film wordt Yuri opgepakt door agent Jack Valentine. Vol vreugde denkt de agent deze wapenhandelaar voor eens en altijd achter de tralies te krijgen. Maar niets blijkt minder waar. Yuri maakt op ‘profetische’ wijze duidelijk dat hij wordt vrijgelaten, en dat die order van bovenaf zal komen. Zo gezegd zo gedaan. De beruchte wapenhandelaar, die jarenlang door Interpol werd gezocht komt zo weer op vrije voeten en mag zijn werk als illegale wapenhandelaar weer voortzetten. De film zit vol ironie en onbegrip, maar geeft op satirische wijze wel de waarheid aan. De wereldleiders zijn niet zo heilig als zij zich voordoen. 

 Als antwoord op de vraag hierboven wordt deels de (politieke) invloed van de grootmachten bedoeld. Het zijn de zes permanente leden van de VN Veiligheidsraad (VS, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China), die zulke wapenhandelaars als Yuri nodig hebben. Het oorlogsgebied is de grootste afzetmarkt van de wereld en dé kostwinning van onze ‘elitaire leiders’.  Ik dacht dat de VN zichzelf altijd beschreef als: " een mondiale organisatie van overheden, samenwerkend op het gebied van het internationale recht, de mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen". De hypocrisie druipt ervan af. 

In Amerika is deze film met de grond gelijk gemaakt. Ik vraag me af hoe dat nu mogelijk is. Kunnen de Amerikanen niet tegen provocerende zelfkritiek? Of willen de Amerikanen niet inzien dat hun overheid géén vertegenwoordigers van het volk zijn, maar vertegenwoordigers van Het Kwade?