Voorpagina Cultuur

Sinterklaas blijft hier!

Sinterklaas en ik hebben altijd al een knipperlicht relatie gehad. Het hele jaar door geloofde ik niet in hem. Elke vierde van december ging ik toch in hem geloven, stel je voor dat hij bij ons langs kwam in de nacht en ik weer geen schoen had gezet. Echter, elke vijfde van december werd ik weer teleurgesteld… leeg. De goedheiligman schijnheiligman was mij wederom vergeten.

Nu waren er twee opties: of hij bestond niet, of hij was mij vergeten. En ik schommelde altijd tussen mijn hoop op cadeautjes en de blunders van mijn moeder, die probeerde mee te werken met Sinterklaas.

6-jarige Umar

Mijn moeder klaagde altijd dat ik mijn kleren vies maakte en dat mijn schoenen altijd stonken. Het was tijd voor Operation ‘get rid of dirty shoes’. Ik pakte mijn mooiste schoenen erbij en toen ik, om mijn beste kant te tonen, een wortel in mijn schoen deed voor het paard van Sinterklaas, zei mijn moeder tegen mij: “Wat doe je nou? Je moet geen eten in je schoenen doen, dat is vies!” Ik deed het toch…

De volgende ochtend hadden mijn twee broers, mijn zus en ik een Snickers in onze schoenen. Vol enthousiasme ging ik naar school om het te vertellen aan klasgenoten. Denise antwoordde: “Wat? Alleen Snickers? Sinterklaas heeft mijn een radio gegeven en mijn broer heeft skeelers gehad.”

7-jarige Umar

Het was 4 december. Ik legde mijn schoen klaar. Ik haalde de veters er alvast uit, zodat er meer in zou passen.

5 december… niks. “Mama, Sinterklaas is niet geweest!”, schreeuwde ik. “Wat? Is het vandaag 5 december?”, zei ze verbaasd. Uit het niets verscheen er weer een reep chocolade in mijn schoen na schooltijd.

8-jarige Umar

Sinterklaas kwam vandaag langs op de basisschool. Wij hadden een gekke basisschool, het waren twee scholen die tegen elkaar aan stonden. Die dag heb ik twee Sinterklazen gezien… “Dat was de hulpsint”, zei juffrouw.

Thuis vroeg ik mijn moeder: “Mama, hoe kan het dat Sinterklaas bij ons voorgaande jaren langskwam, terwijl wij geen schoorsteen hebben?”. Moeder: “Euh… ”

9-jarige Umar

Ik kreeg zo’n lichtgevende wereldbol voor op het bureau te zien. De wereld was toch best groot om in een nacht langs te gaan. Vooral met een paard over de daken, of met een stoomboot de oceaan over…

10-jarige Umar

Al de derde jaar op rij dat ik niets heb gekregen, behalve die stomme piet die even de klas in rent om pepernoten tegen mijn bril te smijten!

11-jarige Umar

Ik zette alles op een rijtje: paard op het dak, Sint met paard door schoorsteen, ik hoor nooit wat, twee Sinten tegelijk, wereld toch best groot, wij hebben geen schoorsteen…

Ok, ik wist het zeker, Sinterklaas bestond niet! En toen begon het leuke gedeelte: ik pestte mijn broertje van zeven dat Sinterklaas toch niet bestond: “Als Sinterklaas bestond, zou er toch geen armoede zijn op de wereld?” Maar dat begreep hij weer niet.

 

 

Huidige Umar

Al jaren had ik hem niet meer gezien… en opeens stond hij daar. Zijn baard wapperde in de wind en piet naast hem, zo mooi als de nacht…

Sinterklaas had nog wel een boodschap aan de kinderen die nog niks hebben gehad omdat hun moeders ziek waren… hij is nog even hier, dus wacht tot morgen!


Sinterklaas: “Wij blijven hier!”