Voorpagina Fatwa

Fatwa: Staatsbedrijven no longer for sale!

Nederland is in de uitverkoop! Nou… Nederlandse (staats)bedrijven dan. Zo namen vooral Nederlandse bedrijven ondernemingen in het buitenland over, maar die trend is omgeslagen. De Nederlansdse bedrijven die de afgelopen tijd de deur uit zijn gegaan zijn: Getronics, Wegener, Tele Atlas, Numico, Hagemeyer, Stork, Univar Rodamco Europe, Grolsch, Endemol en last but not least de veelbesproken overname van ABN Amro.

En na alle overnames moest het maar eens afgelopen zijn met de privatisering van staatsbedrijven, zo heeft minister Bos van Financiën besloten. Daarmee heeft Bos gebroken met het beleid van voorganger Gerrit Zalm, die veel bedrijven heeft geprivatiseerd. De overheid heeft nog aandelen in 35 Nederlandse bedrijven zoals Schiphol, Holland Casino (ja écht waar!), de NS, ProRail en KLM.

Reden voor de ommezwaai? Er wordt niet meer alleen gekeken naar het rendement, maar ook naar het ‘publiek belang’. Maar hebben we hier wel belang bij? En wat is dat belang dan? Of is dit om de Nederlandse trots weer op te krikken?

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!