Voorpagina Spiritualiteit

Imaanboost geeft je vleugels!

Tijdens een lezing in een moskee een tijdje geleden, maakte een van de jongens een rake observatie. Hij zei: “hoe komt het toch dat onze broertjes en zusjes als een malle hun lijf aan het kneden zijn met fitness, voetbal, spinnen, kickboksen en al die andere zweterige zaken; hoe komt het dat je soms gasten bijna twee keer hun lichaamsgewicht ziet bankdrukken in de gym, gewoon Jerommeke-styloo 120 kg omhoog pompen, maar zo gauw de wekker gaat voor het ochtendgebed lijkt het wel alsof die ganzedonzen deken al het gewicht van de wereld met zich meetorst." Het lijkt soms wel onmogelijk om tijdig op te staan voor het fadjrgebed en je dag op die allerbeste manier te beginnen. Dus na de jihad-an-nafs-training van een aantal weken geleden, opperde een van onze trainers dat het misschien een goed idee was om eens in de week een flinke dosis gezamenlijke spiritualiteit te beleven, ofwel een kapotkrachtige imaanboost tot stand te brengen. Hij stelde voor om elke zondag in de moskee aan te sluiten voor het ochtendgebed en dan daarna naar een korte recitatie te luisteren, om aansluitend een lezing in het Arabisch en Nederlands te volgen.

Vorige week zondag zijn ze begonnen en deze week sloot ik mij aan. Helaas hadden ze het plan gevat om de imaanboost in Moskee el Ouma plaats te laten vinden. Ik stelde mij al voor door de kou en het donker op de fiets in mijn lange soepjurk naar West te moeten fietsen. Brrr, die ganzendonzen deken klonk me kapotlekka in de oren! Op het laatste moment hadden we, alhamdulillah, toch nog een auto weten te regelen en met zijn drieën togen we onderweg naar West. Onderweg nog wat telefonisch contact gehad met een andere broeder en zijn vrouw die ook wilden komen, en nog een andere zuster die niet wist welke ingang ze moest hebben.

Een van de dingen die namelijk zo goed zijn aan dit initiatief is het idee iedereen er bij te betrekken: mannen, vrouwen, jongens, meisjes, iedereen is welkom! (Mochten er ook niet-moslims bij willen zijn, dat lijkt me doop!) De jongens die met het voorstel kwamen zorgden ervoor dat de dames in de moskee na het gebed binnendoor naar de gebedsruimte van de mannen konden komen en daar gewoon de lezing konden volgen en zien, net als in de tijd van de Profeet (vzmh). Op deze manier hoeven de meisjes niet bang te zijn om in een of andere kelder, zolder of achterafkamertje door een slechte geluidsinstallatie naar halve woorden te luisteren.

De aggie die de lezing verzorgde had ook een mooi onderwerp uitgekozen. Hij sprak, afwisselend in Arabisch en Nederlands, over het zuiveren van het hart, ofwel "tazkiyya." Hij legde dit uit aan de hand van voorbeelden van de Sahaba/Metgezellen van de Profeet (vzmh) die rust vonden middels luisteren naar recitatie of zelf reciteren/lezen van de Qur’an. Maar ook sprak hij van een Metgezel die zijn pijn enkel kon vergeten tijdens het gebed, omdat hij dan met de volle aandacht van lichaam en geest zich naar God richtte. Als laatste gaf de broeder die de lezing verzorgde het advies om je uiteindelijke doel in de gaten te houden, al Jannah/Paradijs, en besef te hebben van de beperktheid van het menselijk leven.

Mocht je in de buurt van Amsterdam zijn op zo’n frisse zondagochtend kom gezellig langs! Of beter nog: begin zelf met het organiseren van een fadjr-imaanboost-lezing in de moskee bij jou om de hoek. Vinden de oudjes vast ook gezellig zo veel jong volk over de vloer.

Djazakoem Allah ghairoem/vriendelijkvredige groeten,

uw PolderMoslim

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van